Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 10:30

Τα σκουπίδια, οι ευθύνες και η "ενδιάμεση" λύση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τα σκουπίδια, οι ευθύνες και η "ενδιάμεση" λύση

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή θα έσκαγε εκκωφαντικά η ιστορία των σκουπιδιών. Σαν αποτέλεσμα των καθυστερήσεων χρόνων, αλλά και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την απουσία ουσιαστικής συζήτησης ανάμεσα σε Περιφέρεια, δήμους και κυβέρνηση. Στην πράξη δεν υπάρχει επικοινωνία, ο καθένας κινείται στη δική του κατεύθυνση και η Περιφέρεια επιχειρεί να επιβάλει στους δήμους λύσεις με τις οποίες διαφωνούν ριζικά, ενώ έχει πέσει στο κενό η προσπάθεια ενδιάμεσης διαχείρισης την οποία προτείνουν οι δήμοι.

 

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Τρίπολη είναι απολύτως χαρακτηριστικά και επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα προαναφέρθηκαν. Η αρκαδική πρωτεύουσα έχει πνιγεί στα σκουπίδια και η δημοτική αρχή διαδηλώνει στην Περιφέρεια με σύνθημα "Λύστε τα χέρια μας για να φύγουν τα σκουπίδια". Αντί να γίνει κάποια συνάντηση και να τεθούν τα ζητήματα, οι τόνοι ανεβαίνουν, ανταλλάσσονται σκληρές δηλώσεις ανάμεσα στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και το δήμαρχο Γιάννη Σμυρνιώτη, ο πρώτος ζητάει επέμβαση του εισαγγελέα για ενέργειες του δήμου και ο δεύτερος τον κατηγορεί για "ασυναρτησίες" καταγγέλλοντας ότι δεν ενδιαφέρεται πώς θα χρησιμοποιηθούν τα 32 εκ. ευρώ που πήρε για τα σκουπίδια, αλλά μόνο για να πάρει τα 1,7 εκ. ευρώ της… προβολής ενεργειών.

Για όσους μπερδεύονται με τις εξελίξεις, τα πράγματα είναι πολύ απλά: Η Περιφέρεια ζήτησε και πήρε την αρμοδιότητα για τη διαχείριση σκουπιδιών αλλά ενδιαφέρεται μόνον για την κατασκευή μονάδας με σύμβαση παραχώρησης. Για την ενδιάμεση περίοδο πιέζει για την εγκατάσταση δεματοποιητών, τους οποίους πλέον κανένας δεν θέλει. Η ίδια θέτει ορίζοντα για την κατασκευή της μονάδας το 2015, αλλά για να γίνει αυτό υπάρχουν πολλά προαπαιτούμενα και κυρίως η ριζική αλλαγή της σημερινής νομοθεσίας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η χωροθέτηση της μονάδας. Σε άλλες περιοχές της χώρας έχει γίνει αυτή ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις σε σημείο δημιουργίας "πολεμικής ατμόσφαιρας". Στην Πελοπόννησο δεν υπάρχει και τα αιτήματα για… κατάργηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ουσιαστικά, δεν είναι άσχετα με τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν στη διαδικασία. Ο εργολάβος δεν μπορεί να χωροθετήσει, όπως αρχικά είχε διατυπωθεί, αυτή τη θέση προφορικά και από την Περιφέρεια δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία σε αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα… μυστήριο για το οποίο κανένας δεν έχει μπει στον κόπο να δώσει απάντηση σχετικά με το τι θα γίνει. Και κατά περίεργο τρόπο η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων δεν ασχολείται με το θέμα αυτό. Η υπόθεση της χωροθέτησης είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν για να μπει σε φάση υλοποίησης το οποιοδήποτε έργο και οι δήμαρχοι έχοντας γνώση των δυσκολιών αυτών και των προβλημάτων που θα δημιουργήσουν οι απαιτήσεις υποταγής των δήμων στο κεντρικό σχέδιο, ανησυχούν για τη διαχείριση των σκουπιδιών τα επόμενα χρόνια. Αν δε ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για προεκλογική χρονιά, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο πιεστικά.

Η Περιφέρεια με κάθε τρόπο, όπως προαναφέρθηκε, πιέζει για την εγκατάσταση των δεματοποιητών. Αλλά έχει απέναντι τους δημάρχους αποφασισμένους να απορρίψουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο γιατί γνωρίζουν (και αναγνωρίζουν πλέον) ότι απλώς με τη μέθοδο αυτή στη θέση των χωματερών θα δημιουργηθούν νέες με… συσκευασμένα σκουπίδια. Τα οποία προκαλούν τεράστια προβλήματα  και εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή του Κρανιδίου, ενώ στην Πύλο τώρα συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να… ξεφορτωθούν τα σκουπίδια. Ο φόβος είναι ότι δημιουργούνται πλέον χωματερές νέας γενιάς, καθώς η απομάκρυνση των δεμάτων φαντάζει πλέον αδύνατη.

Οι αρμόδιοι της Περιφέρειας ασφαλώς γνωρίζουν την κατάσταση που δημιουργείται, αλλά ψάχνουν να βρουν… δάκτυλους πίσω από τις αντιδράσεις. Αντί να ξεκινήσουν ενδελεχή έρευνα για την ιστορία της προμήθειας των δεματοποιητών για να καταλογιστούν ενδεχόμενες ευθύνες για την επιλογή αυτή, προσπαθούν να τους επιβάλλουν ως ενδιάμεση λύση.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι προτείνουν ένα σύστημα ενδιάμεσης διαχείρισης το οποίο περιλαμβάνει διαλογή υλικών, ανακύκλωση και κομποστοποίηση που είναι συμβατό και με την κοινή λογική. Κανένας δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα ξεκινούν τα σκουπίδια από κάθε άκρη της Πελοποννήσου χωρίς να υποστούν ενδιάμεση επεξεργασία, για να φθάσουν στο μελλοντικό εργοστάσιο. Το κόστος είναι τρομακτικό και ασφαλώς δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να το επωμιστούν ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.

Το υπουργείο αρχικά έδωσε υποσχέσεις για στήριξη του σχεδίου, αλλά κάπου τα πράγματα στράβωσαν χωρίς να δοθούν εξηγήσεις και χωρίς οι δήμαρχοι να πιέζουν για να μην κακοκαρδίσουν την κυβέρνηση. Βρήκαν βεβαίως τα σκουπίδια μπροστά τους και είναι υποχρεωμένοι πλέον να "επαναστατήσουν" γιατί θα βρεθούν κατηγορούμενοι και όχι μόνον πολιτικά. Η σημερινή σύσκεψη είναι μια ευκαιρία ξεκαθαρίσματος και ανάληψης ευθυνών από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να δοθεί βιώσιμη λύση στο θέμα της ενδιάμεσης διαχείρισης. Αν αυτό δεν γίνει και συνεχίσει να σέρνεται η ιστορία με τα σκουπίδια, οι εκρήξεις στο επόμενο διάστημα θα αποτελέσουν σύνηθες φαινόμενο.


NEWSLETTER