Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 12:44

Προγραμματισμός από τώρα για την επόμενη χρονιά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μπορεί να οδεύουμε γοργά προς το φθινόπωρο, αλλά οι πτήσεις τσάρτερ από και προς την Καλαμάτα συνεχίζονται ακόμα. Κατά πολλούς η φετινή τουριστική περίοδος ήταν η πιο επιτυχημένη των τελευταίων χρόνων, καθώς χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες -από το εσωτερικό και το εξωτερικό- που επέλεξαν φέτος τη Μεσσηνία για να περάσουν τις διακοπές τους και να γνωρίσουν τις ομορφιές της.

Στους λόγους της αύξησης των επισκεπτών έχουμε αναφερθεί πολλάκις και πλέον τους έχουν όλοι εμπεδώσει. Αυτό που θα πρέπει από εδώ και πέρα να κάνουμε είναι το παραπάνω βήμα. Να αξιοποιήσουμε δηλαδή το φετινό πολύ καλό πρώτο μάθημα μαζικού τουρισμού και να προετοιμάσουμε την κατάσταση για αυτά που θα έρθουν. 

Είναι σαφές ότι με τις κατάλληλες κινήσεις αυτά που έρχονται θα είναι ακόμα καλύτερα. Δεν σημαίνει όμως ότι από εδώ και πέρα είμαστε έτοιμοι να υποδεχόμαστε τις... ορδές των τουριστών. Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με επίκεντρο τη Σκανδιναβία οι μεγαλύτεροι tour operators συμπεριλαμβάνουν ήδη τη Μεσσηνία στα τουριστικά πακέτα της επόμενης χρονιάς. Η διαφορά σε σχέση με φέτος είναι ότι το 2014 υπάρχει πρόθεση να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η τουριστική περίοδος, ενώ πλέον θα υπάρξει δεδομένο σκανδιναβικό ενδιαφέρον και για την πόλη της Καλαμάτας. 

Στα υπόλοιπα μέτωπα οι Ρώσοι είναι πλέον στην κορυφή των επισκεπτών και η παρουσία τους έγινε από φέτος κάπως αισθητή. Πού θα μείνουν όμως όλοι αυτοί; Επαρκούν οι κλίνες των καθ' όλα υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας; Τι περιθώρια βελτίωσης μεσοπρόθεσμα υπάρχουν; Ολα αυτά, αλλά και διάφορα άλλα ζητήματα καλούνται πλέον να λύσουν οι αρμόδιοι φορείς, με πρώτους φυσικά τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους ξενοδόχους, αλλά και τους εκπροσώπους και των υπολοίπων επιχειρήσεων τουρισμού. Αυτοί είναι ως γνωστόν που πρωτοστάτησαν τα προηγούμενα χρόνια σε περιοχές οι οποίες πλέον σε μεγάλο βαθμό ζουν από τον τουρισμό (βλ. Κρήτη).

Παράλληλα, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται με τα σημερινά δεδομένα η δρομολόγηση κι άλλων τακτικών πτήσεων, αλλά και τσάρτερ από διάφορα μέρη της Ευρώπης, καθώς και η συνέχιση των πτήσεων χαμηλού κόστους. Η πτήση από και προς Μιλάνο - Μπέργκαμο εξακολουθεί να γνωρίζει σημαντική επιτυχία και στις δύο κατευθύνσεις. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο δρομολόγιο ως ενδιάμεσο σταθμό για άλλους προορισμούς. Aτυπο αίτημα αρκετών που χρησιμοποίησαν κατ' αυτόν τον τρόπο την πτήση είναι να υπάρξει ανάλογη σύνδεση της Καλαμάτας και με άλλο αεροδρόμιο-κόμβο της Ευρώπης (βλ. Χαν στη Φρανκφούρτη) εκτιμώντας ότι θα υπάρξει σημαντική ανταπόκριση. Αυτά φυσικά κατά βάση είναι θέμα των αεροπορικών εταιρειών. Οι εκπρόσωποι του τουρισμού της περιοχής όμως μπορούν να μελετήσουν τις ανάγκες και να προχωρήσουν σε σχετικές επαφές, ώστε όχι μόνο να διατηρηθεί αυτός ο αριθμός πτήσεων προς Καλαμάτα, αλλά ακόμα και να αυξηθεί. 

 

Οι προϋποθέσεις για επιτυχημένο μέλλον στον τομέα του τουρισμού υπάρχουν. Εμείς, ως περιοχή αλλά και ως μονάδες, είμαστε αυτοί που θα δείξουμε κατά πόσο μας αξίζει τελικά να εδραιωθούμε σε υψηλό επίπεδο.

 


NEWSLETTER