Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 11:53

Ο περιφερειακός της Καλαμάτας και οι θεσμικές συγκρούσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η υπόθεση του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας, ανεξαρτήτως της γνώμης που έχει ο καθένας γι’ αυτόν, έφερε στην επιφάνεια μια σειρά ζητήματα που υποδηλώνουν έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό θεσμικών παραγόντων στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος. Πίσω από αυτόν μπορεί να διακρίνει κάποιος και τις αλλαγές που έφερε ο "Καλλικράτης" κυρίως στο επίπεδο της ανακατανομής δύναμης ανάμεσα στους παράγοντες που εκφράζουν τη νέα θεσμική πραγματικότητα. Αλλά και τις παθογένειες του συστήματος που θέλει τα κόμματα εξουσίας ρυθμιστές ακόμη και θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Η αλληλουχία των… πραγματικών περιστατικών είναι απολύτως χαρακτηριστική:

- Τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι είναι στο… σκοτάδι όσον αφορά τον περιμετρικό, σε κομματική σύσκεψη υψηλού επιπέδου γίνεται γνωστό ότι το ποσό που απαιτείται για τις απαλλοτριώσεις είναι μεγάλο και το έργο πάει για… φούντο. Το αποκαλύπτει με ανακοίνωση για τα όσα πληροφορήθηκε η βουλευτής Ν. Γιαννακοπούλου και το πανηγύρι αρχίζει.

- Εκεί που όλοι ψάχνονται, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας συναντά τον υφυπουργό Υποδομών Γιάν. Μαγκριώτη στο αεροδρόμιο και πληροφορείται… στο όρθιο ότι εφόσον δεν μειώσουν τις απαιτήσεις τους οι ιδιοκτήτες, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις, το έργο δεν θα γίνει.

- Ο δήμαρχος πληροφορεί τα μέσα ενημέρωσης δια του αντιδημάρχου Χρ. Ριζά και η πληροφορία φθάνει στα… αυτιά του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά ο οποίος σπεύδει για πληροφορίες και προκαλεί συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών για να γίνουν αποσαφηνίσεις.

- Τα μαντάτα φθάνουν στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη ο οποίος "τα παίρνει" με τις εξελίξεις, θεωρεί ότι ο δήμαρχος Παν. Νίκας και ο υφυπουργός Δ. Κουσελάς μπαίνουν στα δικά του χωράφια, που του έδωσε προίκα ο "Καλλικράτης", και σε… ηρωική κάθοδο στην Καλαμάτα "τα χώνει" θεσμικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρ. Μαλαπάνης πλαισιώνει τον κ. Τατούλη στο πάνελ της συνέντευξης αλλά προτιμά τη σιωπή.

- Τη σκυτάλη παίρνει ο κ. Κουσελάς ο οποίος με ανακοίνωση… περιποιείται θεσμικώς τον περιφερειάρχη και δηλώνει ότι οι βουλευτές είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο συμβάσεων που κυρώνει η Βουλή και κανένας δεν μπορεί να ακυρώσει το ρόλο τους.

- Η σειρά φθάνει στο βουλευτή Οδ. Βουδούρη ο οποίος δεν παρίσταται στη σύσκεψη που έχει προκαλέσει ο κ. Κουσελάς και σε δήλωση αναφέρει ότι δεν υπήρχε… γραπτή πρόσκληση. Τα χώνει σε όλους μιλώντας για μπρα-ντε-φερ μεταξύ παραγόντων που μπορεί να αδικήσει την υπόθεση και να οξύνει την αντιπαράθεση. Και προτείνει σύσκεψη μεταξύ όλων των παραγόντων (δήμος, περιφέρεια, βουλευτές) για τη χάραξη κοινής πορείας.

- Η σύσκεψη πραγματοποιείται, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης επιμένει στην άποψη ότι αυτή γίνεται… αναρμοδίως και δεν συμμετέχει σε αυτή αλλά με δική του πρωτοβουλία συμμετέχει ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Μαλαπάνης υποδηλώνοντας στην πράξη την αντίθεση με τη στάση του κ. Τατούλη.

- Το θεσμικό πανδαιμόνιο ολοκληρώνεται στη σύσκεψη του υπουργείου από την οποία εμμέσως πλην σαφώς ασκείται πολιτική πίεση στο Εφετείο, στο οποίο μεταφέρεται ουσιαστικά η… πολιτική ευθύνη για την πραγματοποίηση του έργου.

Μετά από αυτά υπάρχει πλήρης εικόνα για τα διαφορετικά επίπεδα σύγκρουσης αρμοδιοτήτων τα οποία πολλές φορές έχουν σοβαρές πολιτικές και προσωπικές πτυχές. Οταν η Πολιτεία και οι συντεταγμένοι θεσμοί της αντιμετωπίζουν με τέτοια "σοβαρότητα" αυτά τα θέματα, είναι βέβαιο ότι ο δρόμος προς το… χάος είναι ανοικτός. Και ότι στο μέλλον οι συγκρούσεις μεταξύ των παραγόντων μπορεί να πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης σε ένα σύστημα στο οποίο προσπαθούν να βρουν το ρόλο τους, αλλά τριγυρίζουν με διάφορους τρόπους στο "κατόπιν ενεργειών μου".

belias@internet.gr