Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 20:01

Ελλειμμα κλινών και ανοίκιαστα σπίτια 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας κάθε χρόνο αυξάνουν με διψήφιο ποσοστό και αν η μεταβολή αυτή συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει έλλειμμα κλινών στη Μεσσηνία, ειδικά τους μήνες της μεγάλης ζήτησης - τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες το έλλειμμα αυτό θα καλυπτόταν γρήγορα, όπως συνέβη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με τη δημιουργία μικρομεσαίων τουριστικών  καταλυμάτων. Δυστυχώς όμως η τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας ξεκίνησε μέσα σε βαθιά οικονομική ύφεση και κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας.

Γι' αυτό πολύ φοβάμαι ότι δύσκολα θα βρεθούν μικροεπενδυτές για τη δημιουργία μικρομεσαίων τουριστικών καταλυμάτων, αφού ακόμα και οι εφοπλιστές που είχαν προγραμματίσει επενδύσεις στη Μεσσηνία τις “πάγωσαν” περιμένοντας καλύτερες μέρες. Ετσι κι αλλιώς κανένας δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια αγορά με υψηλούς φόρους και απαγορευτικές ασφαλιστικές εισφορές. 

Σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα κλινών στους μήνες μεγάλης ζήτησης είναι ήδη ορατό στις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης. Ειδικά στην Καλαμάτα υπάρχει έλλειμμα κλινών και πολλά Σαββατοκύριακα, ενώ τα τριήμερα συνήθως δεν υπάρχει δωμάτιο ούτε για δείγμα. Καθώς οι περισσότεροι παραδοσιακοί ξενοδόχοι της πόλης δείχνουν να βολεύονται με αυτή την κατάσταση και να μην ζητούν κίνητρα για νέα ξενοδοχεία, οι επισκέπτες βρίσκουν διέξοδο στο Διαδίκτυο και αναζητούν ενοικιαζόμενα δωμάτια σε πλατφόρμες όπως η Airbnb. Παράλληλα εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ανοίκιαστα διαμερίσματα, στρέφονται στην βραχυπρόθεσμη μίσθωσή τους προκειμένου να βρουν χρήματα να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους. 

Ετσι πάνω από 300 ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μεσσηνία νοίκιασαν φέτος το καλοκαίρι τα σπίτια τους σε επισκέπτες του νομού συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αύξηση του τουριστικού ΑΕΠ. Και κάπου εδώ έρχεται το κράτος για να επιβάλει φόρους και να διαλύσει και αυτή την ανερχόμενη αγορά. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου μάλιστα, “η διάρκεια της μίσθωσης του ακινήτου δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 90 μέρες κάθε χρόνο, ενώ στα νησιά κάτω των 100.000 κατοίκων η μέγιστη διάρκεια μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 μέρες τον χρόνο”, ενώ “ορίζεται, ταυτόχρονα, πως δεν θα επιτρέπεται η εκμίσθωση περισσότερων από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος”. Πιστεύουν λοιπόν τα σαΐνια του υπουργείου Οικονομικών ότι κάποιος μπορεί να νοικιάσει 3 γκαρσονιέρες για 91 μέρες και δεν θα το κάνει γιατί του το απαγορεύει ο νόμος. Στην καλύτερη περίπτωση τα σαΐνια του Οικονομικών το μόνο που θα καταφέρουν είναι να εκτοξεύσουν την παραοικονομία στα ύψη, αφού κανένας δεν πρόκειται να πληρώσει τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που απαιτεί η λειτουργία ενός νόμιμου παραδοσιακού τουριστικού καταλύματος. Στη χειρότερη… θα καταφέρουν να στείλουν εκατομμύρια τουρίστες στους ανταγωνιστές της Ελλάδας. 

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών είναι αναγκαία προϋπόθεση για να παραμείνει ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Από εκεί και πέρα σε περιοχές με έλλειμμα κλινών, όπως η Καλαμάτα, θα πρέπει να δοθούν και επιπλέον κίνητρα τόσο για τη δημιουργία καταλυμάτων όσο και για την τουριστική αξιοποίηση των ανοίκιαστων διαμερισμάτων και σπιτιών. Δυστυχώς όμως το κράτος συνεχίζει να υπερφορολογεί τους πολίτες προκειμένου να διατηρήσει αλώβητο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ώστε να σχεδιάζουν οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και οι υπουργοί την τουριστική ανάπτυξη. Αν δεν ενδιαφερθούν όμως οι ίδιοι οι πολίτες για την αξιοποίηση της περιουσίας τους, στο τέλος θα καταντήσουν ενοικιαστές στα… πρώην ακίνητά τους.  

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 16:23