Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 20:00

Καταναλωτές Β΄κατηγορίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Καταναλωτές Β΄κατηγορίας

 

Το μεσημέρι του Σαββάτου σε σούπερ μάρκετ της Καλαμάτας, όταν πήγα να πληρώσω με τη χρεωστική κάρτα, ο ταμίας με ενημέρωσε ότι το σύστημα δεν την κάνει αποδεκτή. Οταν είπα στον υπάλληλο ότι είμαι βέβαιος πως έχω χρήματα στο λογαριασμό, έδειξε να αδιαφορεί και με απάθεια γραφειοκράτη μου είπε ότι δεν γίνεται τίποτα και ότι αν δεν έχω μετρητά, θα πρέπει να αφήσω το καρότσι.

Βρέθηκα σε πραγματικά δύσκολη θέση καθώς στην ουρά του ταμείου περίμεναν πολλοί πελάτες και άρχισα να μετράω τα ελάχιστα χρήματα που είχα στην τσέπη μου. Τελικώς κατάφερα να πληρώσω με μετρητά χρησιμοποιώντας και το ελάχιστο υπόλοιπο μιας πιστωτικής κάρτας. Στο σπίτι διαπίστωσα ότι είχε πέσει το σύστημα της τράπεζας και ανακουφίστηκα προσωρινά γιατί δεν είχα πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης. Ομως γρήγορα βρέθηκα και πάλι σε δύσκολη θέση καθώς δεν είχα άλλα μετρητά και έπρεπε να κάνω κάποιες αναγκαίες αγορές. 

Οταν διηγήθηκα την περιπέτειά μου σε φίλους και γνωστούς, διαπίστωσα ότι το ίδιο ή παρόμοιο πρόβλημα είχαν αντιμετωπίσει και πολλοί από αυτούς. Δυστυχώς όμως η τράπεζα δεν μπήκε καν στον κόπο να μας ενημερώσει, (για συγγνώμη δεν συζητάμε πότε στην Ελλάδα) για ποιο λόγο έπρεπε να πιεστούμε ψυχολογικά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ. Επίσης το σούπερ μάρκετ δεν έχει προβλέψει τα περιστατικά αυτά να αντιμετωπίζονται από υπεύθυνα στελέχη της επιχείρησης και όχι από τον ταμία καταστήματος. 

Γενικότερα, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, και όχι μόνο οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, δε σέβονται καθόλου τους πελάτες τους και τους αντιμετωπίζουν με τριτοκοσμικό τρόπο. Μάλιστα κάποιες πολυεθνικές ενώ σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους ως πολίτες, στην Ελλάδα “προσαρμόζονται” γρήγορα και φέρονται στους καταναλωτές (αλλά και στους εργαζόμενους) απάνθρωπα. Δυστυχώς στην Ελλάδα το καταναλωτικό κίνημα παραμένει ανύπαρκτο ενώ και ο θεσμός του Συνήγορου του Καταναλωτή έχει προσφέρει λιγότερα από όσα χρειάζονται. Ετσι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να γράφουν τους καταναλωτές στα “παλαιότερα των υποδημάτων τους” γνωρίζοντας ότι οι πολίτες ακόμα και αν αναζητήσουν δε θα βρουν καλύτερες υπηρεσίες στις ολιγοπωλιακές ελληνικές αγορές. Με απλά λόγια: Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως καταναλωτές Β΄κατηγορίας και οι περισσότεροι δεν αντιδρούν επειδή πιστεύουν ότι εξάντλησαν στην κάλπη τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και τις δημοκρατικές τους υποχρεώσεις. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 18:29

NEWSLETTER