Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 20:06

Η Μεσσηνία χρειάζεται τουριστικές επενδύσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Η πληρότητα των ξενοδοχείων της Καλαμάτας, που άγγιξε το 100% το τριήμερο του Πάσχα, αποδεικνύει ότι οι τουριστικές δυνατότητες της πόλης έχουν εξαντληθεί και ότι χρειάζονται νέα καταλύματα προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να επισκεφτούν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Παράλληλα η μεγάλη πληρότητα των καταλυμάτων στην υπόλοιπη Μεσσηνία δείχνει ότι η προσφορά κλινών δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες τουριστικές μονάδες στο νομό, ενώ είναι ασύμφορη η λειτουργία των μικρών για λίγες μέρες εκτός της μεγάλης θερινής περιόδου. 

Κάτω από ιδανικές συνθήκες, η επιχειρηματική κοινότητα, οι τοπικοί άρχοντες και οι πολιτικοί της Μεσσηνίας θα έσπευδαν να αναζητήσουν λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος κλινών προσφέροντας κίνητρα για προσέλκυση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στο νομό. Ενδεχομένως επίσης αν οι πολίτες πίστευαν στις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα θα διαδήλωναν ζητώντας να αξιοποιηθούν τα 59 στρέμματα στον Κορδία και ο χώρος του στρατοπέδου της Καλαμάτας με την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων. Ομως στη χώρα που οι περισσότεροι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μόνο το κράτος δημιουργεί θέσεις εργασίας, πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες προτιμούν να κρατούν όμηρους χιλιάδες συμβασιούχους αντί να διευκολύνουν τους επιχειρηματίες να ανοίξουν πολλές Costa Navarino σε όλη την Ελλάδα. Εννοείται ότι πολίτες, πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες που αγωνίζονται για να παραμείνει δημόσια η οικονομία, δεν παραλείπουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα επειδή τα Ελληνόπουλα προτίμησαν να εργαστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις του εξωτερικού αντί να επιλέξουν οκτάμηνες συμβάσεις στο δημόσιο τομέα. 

Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στη Μεσσηνία είναι αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχιστεί η οικονομική μεγέθυνση που ξεκίνησε από την αρχική επένδυση της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στην Costa Navarino. Mόνο έτσι θα αξιοποιηθούν τουριστικά και οι εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες κλειστές κατοικίες του νομού για τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν ΕΝΦΙΑ χωρίς να τις χρησιμοποιούν περισσότερες από λίγες μέρες το χρόνο. Ουσιαστικά μόνο οι μεγάλες επενδύσεις θα προσελκύσουν τον αναγκαίο αριθμό επισκεπτών που χρειάζεται ώστε να στρέψουν τα μεγάλα τουριστικά γραφεία το βλέμμα τους στη Μεσσηνία. Βεβαίως η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με τη βοήθεια της Αegean έχει καταβάλει μέχρι τώρα τεράστιες προσπάθειες για την καθιέρωση της Μεσσηνίας ως τουριστικού προορισμού. Χρειάζονται όμως νέες μεγάλες επενδύσεις όχι μόνο στην περιφέρεια του νομού αλλά και στην Καλαμάτα προκειμένου να αναπτυχθεί τουριστικά η Μεσσηνία. 

Οπως είπαμε, σε μια ιδανική κοινωνία θα αναζητούσαν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων. Στην Μεσσηνία ο δήμος ζητάει από την κυβέρνηση 59 στρέμματα για να μην τα πάρει ιδιώτης. 

Η… ανάσταση και η ανάπτυξη αργούν στη Μεσσηνία.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 18:32