Τρίτη, 08 Αυγούστου 2017 19:57

“Διακοποδάνειο” από την… Εφορία 

Γράφτηκε από τον

“Διακοποδάνειο” από την… Εφορία 

 

“Από την αρχή του 2017 μέχρι το τέλος Ιουνίου δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 5,475 δισ. ευρώ. Τα αμιγώς φορολογικά χρέη (απλήρωτοι φόροι του 2017) αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 692 εκατ. ευρώ (σε 4,282 δισ. ευρώ από 3,590 δισ. ευρώ τον Μάιο).

Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, από ανείσπρακτους φόρους προ του 2017, ανήλθαν στα 90,168 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούλιο η κατάσταση εκτιμάται πως επιδεινώθηκε, δεδομένου ότι τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν πλήρωσαν ούτε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, αφήνοντας απλήρωτους φόρους εισοδήματος, ύψους 671 εκατ. ευρώ”.

Τα στοιχεία αυτά από το ρεπορτάζ του protothema.gr απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους και σταδιακά κηρύσσουν στάση πληρωμής προς το Δημόσιο περιμένοντας καλύτερες μέρες για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ουσιαστικά αφήνοντας απλήρωτη την Εφορία και τους λογαριασμούς παίρνουν “διακοποδάνειο” για να πάνε λίγες μέρες διακοπές, προκειμένου να αντέξουν έναν ακόμα βαρύ χειμώνα ύφεσης. Ετσι όμως οι φορολογούμενοι υποθηκεύουν την περιουσία τους και κινδυνεύουν να την χάσουν αν το ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει να την μεταβιβάσει σε πιστωτές για να πάρει με τη σειρά του νέα δάνεια, προκειμένου να διατηρήσει την κατεστημένη τάξη πραγμάτων. 

Ο φαύλος κύκλος των χρεών και των δανείων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα χαμηλότερα εισοδηματικά επίπεδα, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι Ελληνες δεν θέλουν να αλλάξει ούτε το παραγωγικό ούτε το καταναλωτικό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών. Πουθενά όμως στον κόσμο δεν υπήρξε κράτος ή αυτοκρατορία που να καταναλώνει συνεχώς περισσότερα από όσα παράγει. Στην Ελλάδα πολλοί ελπίζουν ότι είναι εφικτό να συνεχιστεί το πάρτι με νέα δανεικά χωρίς να πέσει χαμηλότερα το βιοτικό επίπεδο. Το ίδιο ακριβώς πίστευαν και πριν ξεσπάσει η παγκόσμια κρίση του 2008. Οταν ξέσπασε η κρίση οι "Αγανακτισμένοι" βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας νέα δανεικά. Ποιος είπε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα; 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 11:47