Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 13:33

Μια Κυριακή στην Καλαμάτα 

Γράφτηκε από τον

Μια Κυριακή στην Καλαμάτα 

Αν δεν έβλεπα καμιά δεκαπενταριά στελέχη του ΠΑΜΕ να διαδηλώνουν κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές ίσως και να μην κοίταζα στο εσωτερικό της πολυεθνικής Ζara, για να διαπιστώσω ότι όχι μόνο οι πελάτες αλλά και οι πωλήτριες του καταστήματος ήταν περισσότεροι από τους σημαιοφόρους διαδηλωτές. Αρκούσε όμως μια ματιά εντός του καταστήματος αφενός για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και αφετέρου για να δημιουργηθούν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Καταρχάς όλοι διαπιστώνουν ότι τα πολυεθνικά καταστήματα έχουν και τις Κυριακές περισσότερο κόσμο από τα τοπικά εμπορικά της Καλαμάτας. Από τη μια πλευρά λοιπόν επιβεβαιώνεται ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος που υποστηρίζει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ευνοεί τις πολυεθνικές και από την άλλη διαψεύδεται ο ίδιος σύλλογος που υποστηρίζει ότι οι καταναλωτές έχουν χρόνο αλλά δεν έχουν χρήματα για αγορές. Με απλά λόγια: Οι καταναλωτές πιστεύουν (ανεξάρτητα από το αν έχουν δίκιο) ότι οι ανάγκες τους ικανοποιούνται καλύτερα από τη σχέση τιμής/ποιότητας των πολυεθνικών και γι’ αυτό προτιμούν αυτές τις αλυσίδες τόσο τις καθημερινές όσο και τις Κυριακές.

Από εκεί και πέρα, όποιος επιχειρήσει να δώσει διέξοδο στα οικονομικά αδιέξοδα των τοπικών επιχειρήσεων μάλλον δεν θα προτείνει να κλείσουν τα καταστήματα και τις καθημερινές επειδή οι πολυεθνικές κάνουν περισσότερες πωλήσεις όπως και τις Κυριακές. Αντιθέτως ο Εμπορικός Σύλλογος θα πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στα μέλη του αν έκανε μια έρευνα αγοράς για τις προτιμήσεις των καταναλωτών και μια ακόμα μεγαλύτερη έρευνα για τις μεθόδους προώθησης των εμπορευμάτων από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Ο Εμπορικός θα πρόσφερε ακόμα μεγαλύτερες υπηρεσίες αν κατέγραφε τις επιτυχημένες μεθόδους και τις προωθούσε στα μέλη του, ώστε ο κάθε επιχειρηματίας να τις προσαρμόσει στα μέτρα τους και στα τοπικά δεδομένα εκμεταλλευόμενος πάνω από όλα την εντοπιότητα. Ετσι κι αλλιώς οι μεγάλες πολυεθνικές είναι απρόσωπες και για να αποκτήσουν “προσωπικότητα” πρέπει να δαπανήσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Οι πολυεθνικές βασίζονται στα δίκτυα, παραγωγής, αποθήκευσης, διανομής και πωλήσεων που έχουν δημιουργήσει, αλλά κυρίως στο έλλειμμα δικτύων που παρουσιάζουν οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. 

Θα μου πείτε: Μα καλά, από την Καλαμάτα περιμένεις να ξεκινήσουν τα ανταγωνιστικά δίκτυα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Θα απαντήσω: Γιατί όχι; Ο καπετάν Βασίλης που ξεκίνησε από το Διαβολίτσι και οι άλλοι εφοπλιστές που έφεραν την ελληνική ναυτιλία στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης γιατί τα κατάφεραν; Ο Ισπανός επιχειρηματίας Αμάνθιο Ορτέγα ιδρυτής και ιδιοκτήτης της πολυεθνικής εταιρείας Inditex γιατί τα κατάφερε; 

Υ.Γ. Στις καφετέριες της κεντρικής πλατείας κάθονταν πολλοί σχολιαστές του Facebook που γράφουν συχνά “Ποτέ την Κυριακή” για τη λειτουργία των καταστημάτων. Το σύνθημα δεν αφορά τους σερβιτόρους που τους εξυπηρετούσαν ή είναι άλλου “συνδικάτου” αρμοδιότητα τα καταστήματα  ψυχαγωγίας και δεν μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου;  

Θανάσης Λαγός 

latrhanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:13