Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 13:18

Από τη ΜΟΜΑ στις ΣΔΙΤ ...μισός αιώνας δρόμος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

 

Από τα σύννεφα έπεσαν για μια ακόμα φορά μέχρι και οι Ελληνες δημοσιογράφοι,  όταν διάβασαν στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αυτό που γνώριζε όλη η οικουμένη για τους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάστηκαν με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Πολλοί Αθηναίοι "συνάδελφοι" λοιπόν πληροφορήθηκαν από την έκθεση ότι η Ε-65, η Ολυμπία Οδός και ο “Μορέας” τελικώς κόστισαν στους φορολογούμενους Ευρωπαίους πολίτες περισσότερα χρήματα από όσα προέβλεπαν οι αρχικές συμβάσεις παραχώρησης. Προφανώς δεν είχαν παρακολουθήσει όχι μόνο τις αποφάσεις της Ελληνικής Βουλής με τις οποίες αναθεωρήθηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης, αλλά ούτε καν τα ρεπορτάζ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για το κόστος επανεκκίνησης των έργων.

Ανεξάρτητα όμως από τις υπερβολές των πεφτοσυννεφάκηδων, αυτό που πληροφορηθήκαμε από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι οι ΣΔΙΤ κόστισαν περισσότερα χρήματα από τον αρχικό προϋπολογισμό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ισπανία, Γαλλία και Ιρλανδία. Διαβάσαμε επίσης: «Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ΣΔΙΤ εμφανίζουν πολλαπλές αδυναμίες και αποφέρουν περιορισμένα οφέλη» και για αυτό "τα κράτη-μέλη πρέπει να θεσπίσουν σαφείς πολιτικές και στρατηγικές για τις ΣΔΙΤ, στις οποίες να προσδιορίζεται σαφώς ο ρόλος που αναμένεται να διαδραματίσουν οι ΣΔΙΤ στο πλαίσιο των πολιτικών τους για τις επενδύσεις σε υποδομές".

Είναι πανάκεια οι ΣΔΙΤ; Φυσικά και όχι, ειδικά αν το θεσμικό πλαίσιο δεν προστατεύει τον υγιή ανταγωνισμό ή τα συμφέροντα και των δύο πλευρών της σύμβασης. Θα πρέπει όμως η μέθοδος αυτή να συγκριθεί όχι με μια ιδεατή αλλά με τις υπόλοιπες μεθόδους, με τις οποίες κατασκευάζονται δημόσιες υποδομές. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δούμε αν τελειώνουν στην ώρα τους και χωρίς υπερβάσεις στον προϋπολογισμό τα κατ' ευφημισμό δημόσια έργα που κατασκευάζονται από ιδιώτες μετά από διαγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση, είναι αδύνατη η επιστροφή στη... ΜΟΜΑ που ονειρευόταν και εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος ή στα "κόκκινα μεροκάματα" που πιθανά σκέφτονται αλλά δεν ξεστομίζουν πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης. Για αυτό καλά θα κάνουν όλοι αντί να πετροβολούν άκριτα τις ΣΔΙΤ πρώτα να διαβάσουν την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη συνέχεια να καταθέσουν προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 13:30