Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 15:13

Αναζητώντας υπεύθυνο στο γραφειοκρατικό λαβύρινθο

Γράφτηκε από τον

Αναζητώντας υπεύθυνο στο γραφειοκρατικό λαβύρινθο

Ούτε πέντε, ούτε δέκα, αλλά είκοσι πέντε ολόκληρα λεπτά της ώρας χρειάστηκαν για να διασχίσουν την οδό Τζάννε πολλοί οδηγοί που επέλεξαν αυτό το δρόμο για να πάνε το Σάββατο το πρωί στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας.

Την ίδια ώρα στο χώρο πώλησης βιολογικών προϊόντων βρισκόταν σε εξέλιξη η εκδήλωση “Ραντεβού με πασχαλινά έθιμα” που διοργάνωσε η διοίκηση της Αγοράς, με στόχο να προσελκύσει περισσότερους καταναλωτές στο μεγαλύτερο "σούπερ μάρκετ" της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ετσι οι καταναλωτές που έφταναν στην Κεντρική Αγορά μετά από απίστευτη ταλαιπωρία σχολίαζαν ακούγοντας τη μουσική: "Ολα τα είχε η Μαριορή...".

Εννοείται ότι όποιος επιχειρήσει να αναζητήσει τον υπεύθυνο για την ταλαιπωρία του Σαββάτου θα χαθεί ως συνήθως στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, που ολοένα και περισσότεροι εκτιμούν ότι γιγαντώθηκε ώστε να μην υπάρχουν... υπεύθυνοι αλλά μόνο ευθύνες. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η αύξηση της κίνησης στην Κεντρική Αγορά το Σάββατο ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη αφού:

α) Είχαν πληρωθεί οι συντάξεις.

β) Πάντα έρχονται από το Σάββατο του Λαζάρου επισκέπτες για το Πάσχα.

γ) Κάθε χρόνο το Σάββατο του Λαζάρου πολλοί καταναλωτές κάνουν αγορές νηστίσιμων για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Δυστυχώς όμως και ενώ όλοι προφανώς περίμεναν την αυξημένη κίνηση, κανένας όπως αποδείχτηκε δεν κάλεσε την Τροχαία Καλαμάτας ή τη Δημοτική Αστυνομία για να ρυθμίσει την κυκλοφορία. Αν η Κεντρική Αγορά ήταν ιδιωτική επιχείρηση μια αντίστοιχη "παράλειψη", αν δεν κόστιζε στον αρμόδιο τη... θέση του, τουλάχιστον θα αποτελούσε αφορμή για τη θέσπιση κανονισμού που δεν θα επέτρεπε την επανάληψη του λάθους. Προς Θεού, μην μπερδευτείτε. Δεν ζητώ την... κεφαλή του διευθυντή της Αγοράς. Ετσι κι αλλιώς πιστεύω όχι μόνο ότι ο άνθρωπος έχει καλές προθέσεις, αλλά και ότι όποιος να αναλάβει διευθυντής σε οποιαδήποτε βραδυκίνητη δημόσια επιχείρηση δεν θα καταφέρει κάτι καλύτερο.

Απλώς αναρωτιέμαι φωναχτά για το είδος της επιχείρησης που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις δημοτικές, οι οποίες είναι φανερό ότι πλέον δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες, καθώς έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα από τότε που ιδρύθηκαν. Διευκρινίζοντας ότι δεν θεωρώ πανάκεια την αντικατάσταση των δημόσιων από ιδιωτικά μονοπώλια, προβληματίζομαι πολλές φορές με τον συντηρητισμό που επιδεικνύουν κόμματα, επιχειρηματίες και πολίτες, αφήνοντας στο απυρόβλητο δομές που έχουν πάψει να εξυπηρετούν την κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση όμως οι δημοτικές, όπως και οι περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις, έχουν ξεμείνει από τα καύσιμα του ενθουσιασμού που τις κινούσαν τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας και εκτός λίγων εξαιρέσεων ταλαιπωρούν όσους δεν μπορούν να τις αποφύγουν. 

Θα μου πείτε, είκοσι πέντε λεπτά στην οδό Τζάννε δεν συγκρίνονται με έξι μέρες δίψας στη Θεσσαλονίκη. Αν το καλοσκεφτείτε όμως θα διαπιστώσετε ότι τα αίτια και των δύο προβλημάτων χάνονται στον ίδιο γραφειοκρατικό λαβύρινθο, αν και οι περισσότεροι από όσους ταλαιπωρήθηκαν το Σάββατο στην οδό Τζάννε δεν γνωρίζουν ότι και ο αγωγός που υδρεύει την Καλαμάτα έχει τα ίδια προβλήματα με αυτόν της Θεσσαλονίκης.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 15:35