Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 18:55

Δεν αρκούν οι μεγάλες επενδύσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Δεν αρκούν οι μεγάλες επενδύσεις

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πολλοί αν όχι οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί της Μεσσηνίας θεωρούν επιστροφή στην κανονικότητα τα ψηφίσματα διεκδίκησης δρόμων που ενώνουν τον ομφαλό της γης (δηλαδή το χωριό του καθενός) με το απέραντο σύμπαν (δηλαδή την αττική γη, στην οποία ζουν τα ξαδέλφια και τα παιδιά του καθενός).

Πραγματικά πιστεύω ότι πλέον δεν έχει κανένα νόημα ούτε η συζήτηση για τη χάραξη των δρόμων, ούτε η συζήτηση για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι εκδρομείς για να επισκεφθούν έναν αρχαιολογικό χώρο.

Κυβέρνηση και Περιφέρεια πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη, αγνοώντας το πολιτικό κόστος και να υλοποιήσουν μόνο τους αναγκαίους δρόμους για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Αν καταφέρουν να παραδώσουν έστω τους μισούς μέχρι το τέλος της τετραετίας, θα πιστωθούν την επιτυχία. Αν δεν τα καταφέρουν, θα χρεωθούν την αποτυχία. Με άλλα λόγια: Στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα κρίνουν κυβέρνηση και Περιφέρεια με βάση τα έργα τους και δεν πρόκειται να τους ξαναδώσουν λευκή επιταγή, όπως έδωσαν στις περασμένες εκλογές επειδή καταψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τατούλη.

Από εκεί και πέρα όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσουν κυβέρνηση και Περιφέρεια πως δεν αρκούν οι μεγάλες επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ για να βγει η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος από το τούνελ της ύφεσης, τόσο πιο γρήγορα θα ληφθούν οι αποφάσεις που απαιτούνται για να σταματήσει η καταστροφική πορεία. Δυστυχώς για όλους μας οι μεγάλες επενδύσεις δεν μπορούν μόνες τους να σταματήσουν ούτε τη δημογραφική γήρανση ούτε την ερήμωση των χωριών της υπαίθρου. Οι μεγάλες επενδύσεις είναι αναγκαίες, αλλά όχι ικανές για να αναστρέψουν την καθοδική πορεία που κρύβουν επιμελώς οι αιρετοί πίσω από ψηφίσματα και αποφάσεις για δρόμους και γεφύρια. Κατά την ταπεινή μου άποψη η καθοδική πορεία μπορεί να ανακοπεί μόνο με την παροχή ισχυρών οικονομικών κινήτρων, που θα μετατρέψουν τα χωριά και τις κωμοπόλεις της Μεσσηνίας σε ζωντανούς οργανισμούς. Προσωπικά θα ξεκινούσα τη συζήτηση με θέσπιση αφορολόγητου εισοδήματος 20.000 ευρώ για πολίτες και αφορολόγητου τζίρου 200.000 ευρώ για επιχειρήσεις που ζουν και λειτουργούν αντίστοιχα σε χωριά και πόλεις μικρότερες των 4.000 κατοίκων. Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες επενδύσεις για να είναι βιώσιμες θα πρέπει να υλοποιούνται όχι μόνο σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τη φύση, αλλά κυρίως προς τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Και δυστυχώς το οικονομικό περιβάλλον της Μεσσηνίας παραμένει εχθρικό για τους κατοίκους της.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 18:55

NEWSLETTER