Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 13:54

Πολιτικό αδιέξοδο στην αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Η αδυναμία έκφρασης ουσιαστικού αντιπολιτευτικού λόγου τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης όσο και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ενώ πολλές φορές εκλαμβάνεται ως κυριαρχία της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, στην πραγματικότητα απεικονίζει το αδιέξοδο των πολιτικών δυνάμεων, που αναζητούν λύσεις στο παρελθόν για τα προβλήματα του μέλλοντος.

Εκτός λοιπόν συγκλονιστικού απροόπτου και καθώς η αντιπολίτευση αδυνατεί να αρθρώσει καινοτόμες προτάσεις, για μια ακόμα φορά οι επόμενες εκλογές θα κριθούν από την αρνητική ψήφο και τη δυσαρέσκεια που θα προκαλέσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών.

Ειδικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στους δήμους της Μεσσηνίας είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατή η αδυναμία έκφρασης μιας σύγχρονης κεντροαριστερής πρότασης εξουσίας. Οι κατακερματισμένες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, όταν δεν φλερτάρουν με ριζοσπαστικές συλλογικότητες είτε ακολουθούν τον σοσιαλδημοκρατικό δρόμο που έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, είτε λαϊκίζουν ασύστολα επιχειρώντας να υπερκεράσουν σε υποσχέσεις τους αντίπαλους δεξιούς λαϊκιστές.

Αν και θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να αναλύσουμε το αδιέξοδο της Σοσιαλδημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, εκτιμώ ότι ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αδυναμία της Κεντροδεξιάς να εκμεταλλευτεί το κεντροαριστερό έλλειμμα και να προωθήσει ένα εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα. Και οι κεντροδεξιές δυνάμεις λοιπόν, όταν δεν φλερτάρουν με υπερπατριωτικές συλλογικότητες, είτε ακολουθούν τον χριστιανοδημοκρατικό δρόμο που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τα περισσότερα ευρωπαϊκά συντηρητικά κόμματα, είτε λαϊκίζουν ασύστολα επιχειρώντας να υπερκεράσουν σε υποσχέσεις τους αντίπαλους αριστερούς λαϊκιστές.

Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνουμε τις φυγόκεντρες δυνάμεις που επικρατούν σε πολλές δημοτικές παρατάξεις, καθώς η απλή αναλογική ενισχύει τις φιλοδοξίες των συμβούλων και φέρνει σε δύσκολη θέση τους επικεφαλής των παρατάξεων που δεν μπορούν να επιβληθούν στην ομάδα τους. Αντιθέτως δεν υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις στις περιφερειακές παρατάξεις, ενώ αδιαμφισβήτητη παραμένει και η ηγεσία τους. Ετσι και αλλιώς η εκλογική νίκη στην Περιφέρεια είναι αδύνατη χωρίς κομματική στήριξη, ενώ στους δήμους είναι πιο εύκολη η επικράτηση των τοπικών Ντόναλντ Τραμπ που θα εκμεταλλευτούν το έλλειμμα σύγχρονων προτάσεων για να πλειοδοτήσουν σε υποσχέσεις.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 13:39