Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020 17:26

Συντηρητικές επιλογές στη φτωχή Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ενώ ανέθεσε σε εταιρεία να ελέγξει τις συμβάσεις και τις αναθέσεις της Περιφέρειας προκειμένου να γνωρίζει τι παραλαμβάνει, μάλλον δεν έριξε ούτε μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία της Πελοποννήσου ώστε να γνωρίζει τις παραγωγικές δυνατότητες της Περιφέρειας που διοικεί.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή είχε ρίξει έστω και μια ματιά στο ΑΕΠ της Πελοποννήσου, δεν θα υποστήριζε λανθασμένα ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο πυλώνας της περιφερειακής οικονομίας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το έτος 2016 (τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία...) η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) του πρωτογενούς τομέα της Πελοποννήσου ήταν 623 εκ. ευρώ και συμβάλλει μόνο κατά 9% στην περιφερειακή ΑΠΑ συνολικού ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

- Βασικός πυλώνας της πελοποννησιακής οικονομίας είναι (κυρίως λόγω ΔΕΗ και Motor Oil) τα ορυχεία - λατομεία, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος - φυσικού αερίου και η μεταποίηση, με ΑΠΑ 1,5 δισ. ευρώ (22,2% της περιφερειακής οικονομικής δραστηριότητας).

- Δεύτερος μεγαλύτερος τομέας στην Πελοπόννησο είναι ο τομέας των υπηρεσιών (εμπόριο, μεταφορές, καταλύματα, υπηρεσίες εστίασης) με ΑΠΑ 1,3 δισ. ευρώ (19,2% της περιφερειακής οικονομικής δραστηριότητας).

- Τρίτος μεγαλύτερος κλάδος στη Περιφέρεια είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες (δημόσια διοίκηση, άμυνα, ασφάλεια, εκπαίδευση, υγεία) με ΑΠΑ 1,2 δισ. ευρώ (17,5% της περιφερειακής οικονομικής δραστηριότητας).

- Τέταρτος πυλώνας της πελοποννησιακής οικονομίας είναι η ακίνητη περιουσία με ΑΠΑ 1,1 δισ. ευρώ (16,6% της περιφερειακής οικονομικής δραστηριότητας).

Υπενθυμίζουμε, επιπλέον, ότι τα επόμενα χρόνια η προστιθέμενη αξία του "πρώτου πυλώνα" θα συρρικνωθεί δραματικά εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης. Το ίδιο χρονικό διάστημα, λόγω της λιτότητας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αυξηθεί και η προστιθέμενη αξία των κοινωνικών υπηρεσιών (δημόσια διοίκηση, άμυνα, ασφάλεια, εκπαίδευση, υγεία).

Με δεδομένη την ανελαστική ζήτηση των αγροτικών προϊόντων και τη στενότητα του παραγωγικού συντελεστή "έδαφος" (εφόσον φυσικά δεν ξεκινήσουμε... σουρεαλιστικούς πολέμους για να αυξήσουμε την επικράτεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου), γίνεται κατανοητό ότι είναι αδύνατον να αυξηθεί σημαντικά και η ΑΠΑ του πρωτογενούς τομέα. Αρα, μπορεί να αυξηθεί μόνο η ΑΠΑ των υπηρεσιών (εμπόριο, μεταφορές, καταλύματα, εστίαση) και της ακίνητης περιουσίας.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να έχεις διδακτορικό στις οικονομικές επιστήμες για να αντιληφθείς ότι ο τουρισμός αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των υπηρεσιών (εμπόριο, μεταφορές, καταλύματα, εστίαση) στην Κρήτη έχει ΑΠΑ αξίας 2,5 δισ. ευρώ (έναντι 1,3 δισ. στην Πελοπόννησο) και δείχνει ξεκάθαρα τα περιθώρια ανάπτυξης του Μοριά.

Δυστυχώς όμως, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, με πρόσχημα το "θερμό κλίμα" στη Μέση Ανατολή, ουσιαστικά ανακοίνωσε πως δεν πιστεύει στην τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα μειώσει και τις δαπάνες για την προβολή της Περιφέρειας, ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται να δώσει λεφτά για να επιδοτήσει άδεια τρένα στη γραμμή Κόρινθος - Τρίπολη. Προφανώς ο κ. Νίκας θα συνεχίσει την τουριστική πολιτική που ασκούσε και στο Δήμο Καλαμάτας, με ελάχιστες δαπάνες για την προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Φαίνεται ότι ο κ. Νίκας, για τους δικούς του μεταφυσικούς λόγους -καθώς τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον διαψεύδουν- θεωρεί ότι η γεωργία μπορεί να κάνει πλούσια την Πελοπόννησο. Δεν ξέρω αν πιστεύει ότι η Πελοπόννησος μπορεί ξαφνικά να γίνει... Ολλανδία, αυξάνοντας την απόδοση από 7 κιλά ντομάτα ανά τετραγωνικό (ελληνική παραγωγή) σε 70 κιλά ανά τετραγωνικό (ολλανδική παραγωγή). Ούτε ξέρω αν πιστεύει πραγματικά όσα λέει ή αν απλώς χαϊδεύει τα αυτιά των ηλικιωμένων παραγωγών της υπαίθρου, που παραμένουν η κύρια ομάδων ψηφοφόρων στην Πελοπόννησο. Είμαι απολύτως βέβαιος όμως ότι δεν πιστεύει στον τουρισμό - και γι’ αυτό οι Πελοποννήσιοι θα πρέπει να βασιστούν αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις και στις πρωτοβουλίες των μεγάλων επιχειρήσεων.

Διαφορετικά, όσοι δεν φύγουμε για εκεί όπου παράγουν 70 κιλά ντομάτα ανά τετραγωνικό, θα αναγκαστούμε να ζήσουμε στη "φτωχή πλην τίμια" Πελοπόννησο, με πολιτικούς ηγέτες που θα είναι περήφανοι για τη φτώχεια μας και τις... ελιές μας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021 20:55