Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020 18:00

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το τέλος της πανδημίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Η ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο του κορονοϊού αναμφισβήτητα άνοιξε ένα παράθυρο αισιοδοξίας στο σκοτεινό δωμάτιο της πανδημίας, αλλά κανένας δεν γνωρίζει ακόμα ούτε πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης της Covid-19 oύτε αν θα είναι αναστρέψιμες οι βλάβες που έχουν προκληθεί στην παγκόσμια και την εγχώρια οικονομία.

Αν το εμβόλιο σταματήσει την εξάπλωση της πανδημίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, τόσο η παγκόσμια όσο και η εγχώρια οικονομία θα ξεπεράσουν άμεσα την ύφεση και εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή συνεχιστεί η πανδημία και το δεύτερο εξάμηνο του 2021, οι ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία θα προκαλέσουν όχι μόνο αλλαγές στην παγκόσμια εισοδηματική κλίμακα, αλλά και πρωτόγνωρες κοινωνικές εκρήξεις.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το αισιόδοξο σενάριο συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης, αφού τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και οι κυβερνήσεις έχουν επενδύσει τεράστιο κεφάλαιο στις έρευνες για τα εμβόλια και την οχύρωση της οικονομίας. Αν τελικώς επαληθευτεί το αισιόδοξο σενάριο, θα διαψευστούν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια τόσο οι ψευδοπροφήτες της κατάρρευσης του καπιταλισμού όσο και οι τρομολάγνοι εραστές της μιζέριας, που ονειρεύονται επιστροφή στο μεσαίωνα για να γίνουν φεουδάρχες πάνω στα συντρίμμια.

Στην Ελλάδα η δεύτερη διάψευση των ψευδοπροφητών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις της τρέχουσας δεκαετίας, καθώς θα αποδομήσει πλήρως το ιδεολόγημα που προέβλεπε κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Δύσης και του καπιταλισμού. Δυστυχώς για τους ψευδοπροφήτες και ευτυχώς για όλους μας, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδείχτηκε λιγότερο σφιχτοχέρα από ό,τι πίστευαν “της γης οι... χιλιαστές", καθώς διαθέτει τουλάχιστον 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει τους ψευδοπροφήτες και είχε εγκαταλείψει το ευρώ, σήμερα θα βρισκόταν αντιμέτωπη όχι μόνο με μια υγειονομική κρίση, αλλά με τον διαμελισμό, στις συμπληγάδες της οικονομικής ύφεσης και του τουρκικού επεκτατισμού. 

Κάπου εδώ ο αμερόληπτος παρατηρητής θα περίμενε από τον ΣΥΡΙΖΑ να επενδύσει στην τελική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, που έστω και καθυστερημένα κράτησε την Ελλαδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρασύρεται για μια ακόμα φορά από τους ψευδοπροφήτες που προβλέπουν για μια ακόμα φορά το τέλος του κόσμου. Σε διαφορετική περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στήριζε παθητικά την ανυπακοή στα υγειονομικά μέτρα εκτιμώντας πιθανώς ότι μπορεί να επιστρέψει στο Μαξίμου με τις ψήφους των ψεκασμένων, που πιστεύουν ότι η Covid-19 είναι μια γριπούλα που θα περάσει. Οπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την ευκαιρία να κυριαρχήσει πολιτικά ζητώντας αυστηρότερη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων. Την ίδια ευκαιρία έχασε η αντιπολίτευση τόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και στους δήμους της Μεσσηνίας, αφού κανένας δεν ζήτησε να εφαρμοστούν αυστηρά τα πρωτόκολλα υγείας.

Την πεπατημένη της αντιπολίτευσης (σε Βουλή και αυτοδιοίκηση) ακολούθησαν και πολλοί... κυβερνητικοί βουλευτές, θέτοντας τα παράλογα αιτήματα των ψηφοφόρων τους πάνω από τη δημόσια υγεία. Αν στο κάδρο προστεθούν και οι κοινωνικοί εταίροι (Επιμελητήρια, Εργατικά Κέντρα κ.λπ.), που δεν εξέδωσαν ούτε για τα μάτια του κόσμου μια ανακοίνωση ζητώντας την εφαρμογή των υγεινομικών μέτρων, γίνεται απόλυτα κατανοητό το... ηθικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει η κυβέρνηση, αν και απέτυχε να αναχαιτίσει (ή τουλάχιστον να καθυστερήσει) το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση κυριαρχεί, επειδή κοινοβουλευτική αντιπολίτευση και κοινωνικοί εταίροι τής έχουν παραχωρήσει το προνόμιο να εκφράζει την κοινή λογική. Οπως πολύ σωστά έχουν επισημάνει πολλοί αναλυτές, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη μόνο με την κλεψύδρα που μετρά το χρόνο για το τέλος της πανδημίας, και με την αλαζονεία που προκαλείται συχνά εξαιτίας του ελλείμματος ουσιαστικής αντιπολίτευσης.

 

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020 20:19