Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 14:32

Πάντα την Κυριακή, σε Σουληνάρι και Γιάλοβα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

"Τις προτάσεις των τοπικών φορέων για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πέρα από αυτές που προβλέπει ήδη ο νόμος, έκανε δεκτές η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πύλου - Νέστορος στην απόφαση - πρότασή της προς την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα η Επιτροπή προτείνει να μένουν ανοιχτά τα καταστήματα:

Στις Κοινότητες Φοινικούντας, Χαρακοπιού, Κορυφασίου, Σουληναρίου, Χανδρινού, Ευαγγελισμού και στον οικισμό Γιάλοβας, όλες τις Κυριακές του χρόνου. Στην Κοινότητα Κορώνης, όλες τις Κυριακές από 1η Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Στις Κοινότητες Πύλου, Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς, όλες τις Κυριακές από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Στην Κοινότητα Μεθώνης, όλες τις Κυριακές από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου". Από όσα γνωρίζω, κανένας δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για την παραπάνω απόφαση και κανένα σωματείο δεν διαδήλωσε έξω από το δημαρχείο της Πύλου ή τα καταστήματα που ανοίγουν και την Κυριακή εδώ και πολλές δεκαετίες...

Ας δούμε τώρα τι απαντά το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές: "Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του αλλά και γενικότερα την αντίθεση του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Επισημαίνουμε ότι η απόφαση για λειτουργία τις Κυριακές το μόνο που θα επιφέρει θα είναι η εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι δεδομένο ότι η ελληνική οικογένεια δεν έχει έλλειψη χρόνου για αγορές, αλλά έλλειψη χρημάτων. Από την μέχρι τώρα εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι πολλοί εργαζόμενοι στο εμπόριο που εργάστηκαν τις Κυριακές παραμένουν απλήρωτοι. Πάνω από το 80% των εμποροϋπάλληλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών, ενώ στην πράξη δουλεύει πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς μάλιστα πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό, πάνω από το 30% ως το 40% δεν αμείβεται καθόλου με το +75% ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας. Με βάση τα παραπάνω στόχος μας είναι να παρακινούμε τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις αγορές τους τις Κυριακές, χρησιμοποιώντας την δύναμη της επιλογής και της απόφασης. Θα θέλαμε επίσης οι καταναλωτές με την επιλογή τους, να προτιμούν τις επιχειρήσεις που σέβονται την κυριακάτικη αργία.…".

Το Εργατικό Κέντρο προφανώς πιστεύει ότι στο... Σουληνάρι και στο Χανδρινού οι οικογένειες έχουν εισόδημα και χρόνο για αγορές την Κυριακή, ενώ στην Καλαμάτα δεν έχουν. Προφανώς επίσης πιστεύουν ότι στην Κορώνη και στο Βασιλίτσι έχουν εισόδημα για κυριακάτικες αγορές από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Αυγούστου. Στην πραγματικότητα, και πέρα από τα συνθήματα, οι επιχειρήσεις αποφασίζουν για το ωράριο λειτουργίας τους, με βάση τις ανάγκες τους και τους επισκέπτες τους. Οποιος διαφωνεί, να πάει να διαδηλώσει στην... Κορώνη και στο Σουληνάρι, για να διαπιστώσει και μόνος του πόσα απίδια βάζει ο σάκος. 

Υ.Γ. Η Καλαμάτα θα γίνει τουριστική πόλη όταν οι φορείς και ο δήμος προτείνουν ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές, τουλάχιστον στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Διαφορετικά θα συνεχίσει να έχει λιγότερους επισκέπτες από τη... Φοινικούντα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός