Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 12:49

Εκπαίδευση πιλότων την τουριστική σεζόν

Γράφτηκε από τον

Εκπαίδευση πιλότων την τουριστική σεζόν

 

Πριν στεγνώσει το μελάνι του άρθρου "Ξεχάστηκε η αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας", ήρθε η κυβερνητική απόφαση για δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ να μας υπενθυμίσει τη "χαλαρότητα" με την οποία αντιμετωπίζουν οι τοπικοί άρχοντες και η επιχειρηματική κοινότητα το μεγαλύτερο αναπτυξιακό θέμα της Μεσσηνίας.

Καταρχάς και για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις, που ενδέχεται να προκαλέσουν όσοι θέλουν να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν αμφισβητούμε την εθνική ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων, ούτε την ανάγκη σύναψης στρατηγικών συμμαχιών με το Ισραήλ ή με οποιαδήποτε άλλη χώρα, που μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας. Ούτε θα αμφισβητήσουμε τις κυβερνητικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα αμυντικά θέματα της Ελλάδας, ακόμα και αν αυτές προβλέπουν κλείσιμο του πολιτικού αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Αμφισβητούμε όμως ανοιχτά την ιεράρχηση των αναγκών που έχουν κάνει πολλοί Μεσσήνιοι τοπικοί άρχοντες, θέτοντας τις... τσιμεντοστρώσεις πάνω από την οικονομική ανάπτυξη του νομού. Αν είχαν ιεραρχήσει ορθολογικά τις αναπτυξιακές ανάγκες, όχι μόνο θα παρακολουθούσαν στενά την πορεία αναβάθμισης του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" αλλά θα ενημέρωναν κιόλας τους Μεσσήνιους για τις εξελίξεις και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από το 2004 μέχρι σήμερα. Θα έθεταν επίσης το θέμα της αναβάθμισης του αεροδρομίου σε κάθε τους συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας τη σημασία του έργου στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Καλώς ή κακώς (δεν έχει σημασία άλλωστε) η μοναδική πηγή αύξησης των εσόδων όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ολες οι άλλες πηγές δεν μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ περισσότερο από 4% - 5%. Αντιθέτως, αν την επόμενη πενταετία οι αφίξεις αγγίξουν τις... μισές της Κρήτης και έρθουν στην Πελοπόννησο 2 εκ. επισκέπτες το χρόνο, γίνεται κατανοητό ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ενδέχεται να είναι διψήφια.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την ταυτόχρονη λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων με το πολιτικό αεροδρόμιο, θα πρέπει να εξεταστούν πολύ σοβαρά τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από την επιχειρηματική κοινότητα. Για παράδειγμα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε τον βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο ότι "τους μήνες της υψηλής τουριστικής περιόδου θα μειώνεται το πτητικό έργο των εκπαιδευτικών και αυτό θα είναι στοιχείο της τελικής συμφωνίας". Ρώτησε κανένας τους Μεσσήνιους πόσους μήνες θέλουν να διαρκεί η τουριστική σεζόν; Με άλλα λόγια, τι θα προβλέπει η τελική συμφωνία για τις εκπαιδευτικές πτήσεις αν η τουριστική σεζόν ξεκινά τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται το Νοέμβριο, όπως επιθυμούν όσοι επενδύουν πολλά εκατομμύρια στη Μεσσηνία; Εννοείται ότι δεν θα απαντήσω εγώ σε αυτά τα ερωτήματα. Υπάρχει κυβέρνηση για να απαντήσει και οφείλει να το κάνει ενημερώνοντας από κοντά όλους τους Μεσσήνιους.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 13:00