Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 11:49

Η προστασία των ΠΟΠ είναι εθνική υπόθεση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Η προστασία των ΠΟΠ είναι εθνική υπόθεση

Ο δικηγόρος Μάκης Βορίδης γνώριζε ότι κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν πρόκειται να καταργήσει την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και για αυτό ίσως αφήνει το Συμβούλιο της Επικρατείας να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά καταργώντας την απόφαση Αποστόλου, με την οποία χαρακτηρίστηκε η ελιά Καλαμών συνώνυμη της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ο πολιτικός Μάκης Βορίδης όμως όφειλε να ξεκαθαρίσει σε όσους ζητούν έμμεση ή άμεση κατάργηση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ότι η κατάργηση μιας ΠΟΠ θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου οδηγώντας στην καταστροφή δεκάδες προστατευόμενα προϊόντα και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Καταρχάς η κατάργηση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας θα οδηγήσει σε κατάργηση του ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας, αφού οποιοσδήποτε θα μπορεί να ισχυριστεί ότι το ελαιόλαδο είναι εθνικό προϊόν και ότι η κορονέικη ποικιλία καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στη Μεσσηνία. Κάποιος άλλος θα ισχυριστεί ότι η φασολάδα είναι εθνικό προϊόν και ότι φασόλια δεν καλλιεργούνται μόνο στις Πρέσπες.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η προστασία των ΠΟΠ προϊόντων είναι εθνική υπόθεση και ότι η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε καταστροφή χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα πρέπει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να εντείνει τους ελέγχους για την προστασία των ΠΟΠ τόσο στην εσωτερική της αγορά όσο και στις αγορές των χωρών, με τις οποίες υπογράφει διμερείς συμφωνίες. Αυτή είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική που θα έπρεπε να ασκεί το υπουργείο και η κυβέρνηση αντί να κρύβονται πίσω από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα υπόλοιπα είναι... μικροπολιτική χωρίς μέλλον.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER