Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 21:08

Ή μαζί θα αλλάξουμε ή μαζί θα βουλιάξουμε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να προμηθευτεί εγκαίρως εμβόλια για τον κορονοϊό και για αυτό όλα δείχνουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα μετατίθεται για το... φθινόπωρο.

Η καθυστερημένη έξοδος από την πανδημία θα πλήξει όλες τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, που είχαν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες στη φετινή θερινή σεζόν. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των επιπτώσεων στη Μεσσηνία, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι το 2019 λειτουργούσαν στο νομό 2.206 επιχειρήσεις εστίασης και προσφοράς καταλύματος. Οι επιχειρήσεις αυτές επιβίωσαν το 2020 είτε καίγοντας το "λίπος" των προηγούμενων χρόνων είτε με δανεικά που πρέπει να επιστρέψουν στο μέλλον. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν έβαλαν "λουκέτο" στο μαγαζί τους, επειδή πίστεψαν όσους διέδιδαν πως χάρη στους εμβολιασμούς θα επιτευχθεί ανοσία αγέλης στα τέλη της άνοιξης ή το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα όμως με όσα είπε χθες ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στο Υπουργικό Συμβούλιο: "Η Pfizer θα παραδώσει μέχρι τέλος Μαρτίου 1,4 εκατ. εμβόλια, η Μοderna 240.000 το α’ τρίμηνο και η AstraZeneca 700.000 εμβόλια, με μια πιθανή αύξηση άλλων 140.000 εμβολίων. Για τα επόμενα τρίμηνα αναμένουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση παραδόσεων τον Απρίλιο από την Pfizer και από την AstraZeneca, ενώ θα προστεθεί και η εταιρεία CureVac και πιθανόν η Johnson&Johnson με ένα εμβόλιο κάπως πιο εύκολο στη διαχείρισή  του". Καθώς απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί στην καλύτερη περίπτωση το 30% του πληθυσμού, ενώ για να επιτευχθεί ανοσία αγέλης θα πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού.

Συμπέρασμα: Η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες πρέπει να θέσει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών προ των ευθυνών τους, τονίζοντας ότι οι οικονομίες θα καταρρεύσουν εξαιτίας της καθυστερημένης παραλαβής των εμβολίων, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ετσι και αλλιώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε σε τοπικό ούτε σε εθνικό επίπεδο.

Ακόμα και αν επιτευχθεί ανοσία αγέλης πριν το καλοκαίρι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αλλάξει το αναποτελεσματικό μοντέλο των καθυστερημένων αντιδράσεων που απέτυχε να αντιμετωπίσει τόσο την ελληνική δημοσιονομική κρίση όσο και τη σημερινή υγειονομική κρίση: Ή μαζί θα αλλάξουμε ή μαζί θα βουλιάξουμε

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός