Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 22:49

Εκθέτουν τον Σαμαρά για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εκθέτουν τον Σαμαρά για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη ξαναφέρνει στο πολιτικό προσκήνιο το θέμα της εγκατάλειψης της προηγούμενης χάραξης, καθώς το υπουργείο Υποδομών δεν έχει δώσει πειστικές πολιτικές εξηγήσεις.

Η πολιτική ηγεσία τού Υποδομών δεν εξήγησε ποτέ στους Μεσσήνιους για ποιους λόγους εγκαταλείφθηκε η προηγούμενη ώριμη μελέτη και επιλέχθηκε να συνεχιστεί ένας μακροχρόνιος διαγωνισμός με αβέβαιο τέλος. Και μην ψελλίσει κάποιος το γνωστό παραμύθι της “συνέχειας του κράτους”, γιατί στην περίπτωση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος το υπουργείο Υποδομών σταμάτησε 8 διαγωνισμούς για να υλοποιήσει το έργο με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, που ούτε με το νέο σχέδιο θα φτάσει στην Αρχαία Ολυμπία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη τού Υποδομών το σχέδιο της παραλιακής χάραξης εγκαταλείφθηκε επειδή κόστιζε 25 εκ. περισσότερα από τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου.

Εννοείται ότι κανένας δεν μελέτησε τα οφέλη των δύο μελετών ώστε να γίνει σύγκριση του κόστους - οφέλους και όχι μόνο του κόστους. Ετσι και αλλιώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορούσε να κατασκευάσει το τμήμα Πύλος - Μεθώνη εξοικονομώντας τα 25 εκ. ευρώ που στοίχιζε περισσότερο η παραλιακή χάραξη. Σε αυτή την περίπτωση το ώριμο μελετητικά έργο θα είχε δημοπρατηθεί ήδη και θα είχε ξεκινήσει η κατασκευή του από το 2020. Η ηγεσία όμως του υπουργείου Υποδομών επέλεξε να συνεχίσει το διαγωνισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας έκθετο μεταξύ άλλων τον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που είχε εντάξει την παραλιακή χάραξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ρωτάμε λοιπόν: Είχε δίκιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προκήρυξε το χρονοβόρο διαγωνισμό του ανταγωνιστικού διαλόγου επειδή ήταν ανέφικτο το σχέδιο Σαμαρά για κατασκευή του έργου με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ή απλώς η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών άδειασε την κυβέρνηση Σαμαρά για λόγους που δεν γνωρίζουμε; Με άλλα λόγια η ίδια ερώτηση: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δίκιο για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος; Και οι δύο κυβερνήσεις αποκλείεται πάντως να έχουν δίκιο. Εννοείται ότι η συνέχιση του ανταγωνιστικού διαλόγου χωρίς πειστικές εξηγήσεις για την εγκατάλειψη της παραλιακής χάραξης, αφήνει παθητικά έκθετη την κυβέρνηση Σαμαρά για τις επιλογές της.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 


NEWSLETTER