Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021 20:02

"Στον αέρα" οι δρόμοι της Costa Navarino

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(19 ψήφοι)
"Στον αέρα" οι δρόμοι της Costa Navarino

Το 2022 θα λειτουργήσουν οι νέες μονάδες της Costa Navarino στη Γιάλοβα, αλλά κανένας μέχρι τώρα δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του τμήματος Ριζόμυλος - Πύλος και των δρόμων παράκαμψης της Γιάλοβας και της Πύλου.

Στην πραγματικότητα, κανένας δεν ξέρει ούτε καν την ακριβή χάραξη των παραπάνω δρόμων, ούτε και το τελικό κόστος κατασκευής τους. Εννοείται ότι σε μια σύγχρονη χώρα ο δρόμος Ριζόμυλος - Πύλος και οι παρακάμψεις της Γιάλοβας και της Πύλου θα είχαν παραδοθεί στην κυκλοφορία πολλά χρόνια πριν λειτουργήσουν οι νέες μονάδες της Costa Navarino. Στην Ελλάδα όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος να δυσφημιστεί η επένδυση (και να υπονομευθεί ως συνήθως η αναπτυξιακή προοπτική ολόκληρης της Μεσσηνίας), εξαιτίας της ανικανότητας του κράτους να παραδώσει εγκαίρως τους αναγκαίους δρόμους.

Ειδικά για το τμήμα Σουληνάρι – Πύλος, ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης έχει παρατηρήσει (χωρίς να διαψευστεί από κανέναν) ότι «δεν έχει καμιά οριστική μελέτη, παρά μόνο κάποιες προμελέτες. Είναι το πιο δύσκολο τεχνικά τμήμα (απαιτούνται κοιλαδογέφυρες κτλ) και μακράν το πιο κοστοβόρο τμήμα ανά χιλιόμετρο. Κατ’ εκτίμηση τα 10 χιλιόμετρα του τμήματος αυτού θα απαιτήσουν περί τα 100 εκ. ευρώ συν το κόστος απαλλοτριώσεων, όσο δηλαδή κοστίζει σχεδόν το Καλό Νερό – Τσακώνα». Το κόστος αυτό εννοείται ότι είναι απαγορευτικό, και γι’ αυτό πέρυσι είδε το φως της δημοσιότητας ένα σενάριο που προέβλεπε «να χρησιμοποιηθεί ο ήδη έτοιμος δρόμος Σουληνάρι - Κορυφάσιο και στη συνέχεια να συνδεθεί με την παράκαμψη της Γιάλοβας που προωθείται. Ετσι θα παρακαμφθεί το τμήμα Σουληνάρι - Πύλος που έχει δύσκολο ανάγλυφο και χρειάζεται ακριβό έργο. Με τη νέα εκδοχή θα γίνει και παράκαμψη της Πύλου προς Μεθώνη». Το σενάριο αυτό διαψεύστηκε στη συνέχεια, αλλά χωρίς να μπει κανένας στον κόπο να μας εξηγήσει πόσο θα κοστίσει τελικώς το τμήμα Σουληνάρι - Πύλος και πώς θα συνδέεται με τις παρακάμψεις της Πύλου και της Γιάλοβας.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα επαναληφθούν τα εγκλήματα που έγιναν στα 11 χιλιόμετρα του Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, που ξεκίνησαν με προϋπολογισμένο κόστος 15 εκ. και ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 70 εκ. ευρώ αν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργολάβων. Ούτε ξέρω αν τελικώς τα έργα θα μείνουν στα χαρτιά επειδή είναι αδύνατον να πληρωθούν απαλλοτριώσεις 70.000 ευρώ το στρέμμα, όπως πληρώθηκαν στο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού. Είμαι απολύτως βέβαιος όμως ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών οφείλει πολλές εξηγήσεις στους Μεσσήνιους... και ότι πρέπει να τις δώσει άμεσα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 12:58

NEWSLETTER