Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 20:53

Μεσσηνιακή επένδυση στο Βασίλειο του Νέστορα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(13 ψήφοι)

Η επενδυτική άνοιξη στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, την οποία περιγράψαμε στο χθεσινό άρθρο με τίτλο "Το δεύτερο κύμα της Costa Navarino", εκτός από εισόδημα δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για αξιοποίηση των πολιτιστικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, που μπορούν να προσθέσουν περαιτέρω αξία τόσο στο τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας όσο και γενικότερα στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και επιχειρηματική κοινότητα αξίζει να επενδύσουν χρήμα και ιδέες στο... Βασίλειο του Νέστορα και στο μυκηναϊκό παρελθόν της Μεσσηνίας, καθώς είναι το μόνο διεθνώς αναγνωρίσιμο ιστορικό brand name που διαθέτει ο νομός.

Η προβολή του Ανακτόρου του Νέστορα, η δημιουργία του νέου μουσείου στη Χώρα (απορώ γιατί οι κάτοικοί της δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασία να μετονομαστεί σε "Αρχαία Πύλο") και η αναστήλωση - ανάδειξη των μυκηναϊκών τάφων, σαφώς δεν είναι υπόθεση μόνο του υπουργείου Πολιτισμού. Η αξιοποίηση της μυκηναϊκής Πύλου είναι υπόθεση όλων των Μεσσήνιων, αφού το Βασίλειο του Νέστορα μπορεί να αποτελέσει τη βάση της τουριστικής ταυτότητας του νομού, αλλά και το διαβατήριο για την αναγνώριση των τοπικών προϊόντων.

Εννοείται ότι δεν αρκεί ένα άρθρο ή ένα συνέδριο για την ανάδειξη του Βασιλείου του Νέστορα σε πυλώνα της μεσσηνιακής ανάπτυξης. Θα χρειαστεί να επενδυθούν πολλά χρήματα για να ξεπεράσει η προσπάθεια τα σύνορα του νομού και να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Γης, όπου υπάρχουν αναγνώστες της Οδύσσειας. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να ξαναθυμηθεί η οικουμένη ότι οι τέσσερις πρώτες ραψωδίες της Οδύσσειας εξελίσσονται στο Βασίλειο του Νέστορα.

Και πρώτα απ’ όλα θα χρειαστεί να μάθουν οι Μεσσήνιοι την Τηλεμάχεια και να κατανοήσουν τη σημασία της

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 21:54