Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 21:49

Ποιος θα αξιοποιήσει το Παλαιόκαστρο;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Ποιος θα αξιοποιήσει το Παλαιόκαστρο;

Συνεχίζοντας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το δημοσιογραφικό μας σεργιάνι στο ∆ήμο Πύλου - Νέστορος θα ήταν τουλάχιστον παράλειψη να μην τονίσουμε την αξία που θα προσθέσει στο τουριστικό προϊόν της περιοχής η αξιοποίηση των Κάστρων της Κορώνης, της Μεθώνης, της Πύλου και κυρίως του Παλαιόκαστρου.

Την ιστορία των κάστρων αφηγείται υπέροχα στο έργο του "Κάστρα και οχυρά στη Μεσσηνία" ο συγγραφέας Γιάννης Μπίρης και δεν έχουμε να προσθέσουμε ούτε μία λέξη. Μπορούμε όμως να γράψουμε ένα νέο βιβλίο για την αδυναμία αξιοποίησής τους από την κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση. Σε κάθε περίπτωση και για να μην τα βλέπουμε όλα απαισιόδοξα, κινείται προς θετική κατεύθυνση η ένταξη των Κάστρων της Κορώνης και της Μεθώνης στις πολιτιστικές διαδρομές που προτείνεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί δεν εντάχθηκε σε αυτές τις διαδρομές η ανακατασκευή του Παλαιόκαστρου, ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα για να το επισκεφθούν. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και όσοι κάνουν περίπατο στο πολυσύχναστο μονοπάτι Βοϊδοκοιλιά - Πέρασμα της Συκιάς, καθώς κρέμονται από πάνω τους τα ερείπια του Παλαιόκαστρου.

Ο δήμος και η κυβέρνηση θα πρέπει να άρουν το συντομότερο δυνατό την επικινδυνότητα του Παλαιόκαστρου και να το εντάξουν σε μια ενιαία πολιτιστική και περιβαλλοντική διαδρομή μαζί με τον μυκηναϊκό τάφο του Θρασυμήδη, τη σπηλιά του Νέστορα, τη Βοϊδοκοιλιά, τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και φυσικά τη Σφακτηρία. Τα φυσικά και πολιτιστικά αυτά μνημεία μπορούν να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες όχι μόνο το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου αλλά όλους τους μήνες του χρόνου, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στον περιηγητή να ταξιδέψει τουλάχιστον 3.500 χρόνια πριν στον τάφο του Θρασυμήδη -γιου του μυθικού βασιλιά Νέστορα- και ταυτόχρονα να αναζητήσει το φράγκικο και ενετικό παρελθόν του Παλαιόκαστρου. Δίνουν τη δυνατότητα στον περιηγητή να δει στη Σφακτηρία τον τόπο που για πρώτη φορά οι αρχαίοι Σπαρτιάτες παρέδωσαν τις ασπίδες τους στους Αθηναίους μετά την επίθεση των Μεσσηνίων. Στον ίδιο τόπο ο περιηγητής κατεβαίνοντας από το Παλαιόκαστρο θα βρεθεί στη σπηλιά του Νέστορα, όπου σύμφωνα με το μύθο στάβλιζε τα κοπάδια του ο Νηλέας.

Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο στο ίδιο σπήλαιο έκρυψε ο νεογέννητος Ερμής τα βόδια που έκλεψε από τον Απόλλωνα.

Σήμερα δεν χρειαζόμαστε νέους μύθους. Χρειάζεται μόνο κάποιος να γράψει ιστορία αξιοποιώντας το Παλαιόκαστρο.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 22:03

NEWSLETTER