Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 22:19

Ιεράρχηση αναγκών ή σπατάλη πόρων;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Ιεράρχηση αναγκών ή σπατάλη πόρων;

Αν γινόταν δημοψήφισμα αύριο, θα επιλέγατε να δαπανηθούν 100 εκ. ευρώ για την προστασία της μισής Καλαμάτας από πλημμυρικά φαινόμενα που συμβαίνουν μια φορά στα 50 χρόνια ή να δαπανηθεί το ίδιο ποσό για τη δημιουργία ενός μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που θα προστατεύει συνολικά την Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Εννοείται ότι το ερώτημα είναι καθαρά ρητορικό. Αφενός γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να διαθέσει τα 100 εκ. ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία της μισής Καλαμάτας. Αφετέρου, γιατί στην Ελλάδα οι αποφάσεις για τα υπόλοιπα θέματα Πολιτικής Προστασίας λαμβάνονται ακόμα σε ανούσιες διαδικαστικές συνεδριάσεις Συντονιστικών Οργάνων, που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για την κατανομή των πόρων και των διαθέσιμων μέσων προστασίας.

Μέσα σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, κάθε άλλο παρά... παράδοξες ακούγονται οι ανοησίες του τύπου "ας στείλουν τώρα τα Rafale να σβήσουν τη φωτιά" – ή "πόσα Canadair αγοράζαμε με τα 20 εκ. ευρώ που διατέθηκαν στα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης για να επιβιώσουν". Οι μεν πρώτοι δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν ότι χωρίς Rafale θα φτάσουν οι Τούρκοι στη... Θουρία, κι ότι οι Ερντογάν δεν απολογούνται σε κανέναν για την αναποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Οι δεύτεροι δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν ότι χωρίς μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν υπάρχει δημοκρατία, και ότι στα τυραννικά καθεστώτα οι πολίτες μαθαίνουν για καταστροφές όπως του Τσέρνομπιλ με χρονοκαθυστέρηση πολλών ετών.

Σε κάθε περίπτωση, σε χώρες με καχύποπτους πολίτες όπως η Ελλάδα, όπου οι μισοί Έλληνες υποπτεύονται τους άλλους μισούς, οι αποφάσεις κατανομής των πόρων και των μέσων πρέπει να λαμβάνονται σε όσο το δυνατόν μικρότερη επικράτεια, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών. Μόνο έτσι οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ότι τα συνολικά έσοδα μιας περιοχής, που είναι το άθροισμα των φόρων και των δανείων της (δηλαδή των μελλοντικών φόρων), πρέπει να κατανεμηθούν με ιεράρχηση των αναγκών της – κι ότι δεν έχει κανένα νόημα να αγοράζουμε Canadair όταν αφήνουμε ακαθάριστα τα δάση και ακλάδευτα τα δέντρα δίπλα στα σπίτια. Μόνο έτσι μπορεί να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η Πολιτική Προστασία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση – κι ότι δεν έχει κανένα νόημα να ασχολούμαστε με το έλλειμμα σχεδίου και μέσων μόνο όταν οι φλόγες ή το νερό φτάσουν μέσα στα σπίτια μας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 


NEWSLETTER