Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 11:53

Θεωρίες συνωμοσίας ή πολιτική προστασία;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Θεωρίες συνωμοσίας ή πολιτική προστασία;

Σε μια κανονική χώρα, η κυβέρνηση μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 63 άνθρωποι, θα είχε καλέσει διακομματική σύσκεψη για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας.

Στην Ελλάδα η τότε κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή προτίμησε να μοιράσει τριχίλιαρα σε Ρομά και δανεικά κι αγύριστα σε όποιον ζητούσε κεφάλαια κίνησης. Κάπως έτσι η ελληνική οικονομία χρεοκόπησε, ενώ έντεκα χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο η Ελλάδα θρήνησε 102 νεκρούς στην πυρκαγιά στο Μάτι. Σε μια κανονική χώρα, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα είχε καλέσει διακομματική σύσκεψη για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας.

Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις αλλάζουν χωρίς ν’ αλλάζει ουσιαστικά ο αναποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας – και κυρίως χωρίς να γίνεται καταγραφή της κατάστασης και των προβλημάτων, ώστε να προταθούν αποτελεσματικές λύσεις. Δυστυχώς επίσης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αντί να καταγράψουν τα προβλήματα αναμεταδίδουν άκριτα ανοησίες για "οικοπεδοφάγους" (κυρίαρχη θεωρία τις δεκαετίες του 1970 και 1980), για "Τούρκους πράκτορες" (κυρίαρχη θεωρία τη δεκαετία του 1980), για "ασύμμετρες απειλές" και "στρατηγούς ανέμους" (θεωρίες του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Βύρωνα Πολύδωρα, για τις φωτιές του 2007) και για "ανεμογεννήτριες" (κυρίαρχη σημερινή θεωρία συνωμοσίας που διαδίδουν οι... ανεμοπαρμένοι στα κοινωνικά δίκτυα).

Σε κάθε περίπτωση, πυρκαγιές εκδηλώνονται σε όλο τον κόσμο από την Αυστραλία έως τον Καναδά, και ειδικά στη Μεσόγειο σε όλη τη ζώνη που εκτείνεται από την Πορτογαλία έως την Τουρκία. Γι’ αυτό στην Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, γνωρίζοντας ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί η καύσιμη ύλη λόγω:

α) του περιορισμού της υλοτομίας και της εκμετάλλευσης του δάσους,

β) του περιορισμού της κτηνοτροφίας,

γ) της εγκατάλειψης των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην ημιορεινή ζώνη,

δ) της αύξησης των δασωμένων αγρών κατά εκατομμύρια στρέμματα,

ε) των αναδασώσεων με πεύκα αντί βελανιδιών, πλατανιών, χαρουπιών, σκίνων κ.λπ. που καίγονται πιο αργά και αναγεννιούνται πιο γρήγορα.

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, η πυροπροστασία θα έπρεπε να ξεκινά το χειμώνα με περιορισμό της καύσιμης ύλης (ακόμα και με μικρές ελεγχόμενες πυρκαγιές) και όχι το καλοκαίρι μόλις εκδηλωθεί η πυρκαγιά, με απογείωση των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Αν η Ελλάδα ήταν κανονική χώρα, θα συζητούσαμε ήδη τη δημιουργία κάμπινγκ εκπαιδευμένων εθελοντών που θα συνδύαζαν τις διακοπές τους με την πυροπροστασία. Επειδή δεν είμαστε κανονική χώρα όμως, καλό είναι στην περιφέρεια να συζητήσουμε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία έμμισθων ομάδων πυρόσβεσης με τρακτέρ από κάθε χωριό. Είναι κρίμα να μένουν στις αυλές χιλιάδες τρακτέρ με δεξαμενές την ώρα που καίγεται η Ελλάδα.

 lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 11:57

NEWSLETTER