Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 12:16

Ανασκαφή και ανάδειξη της Αρχαίας Μεγαλόπολης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ανασκαφή και ανάδειξη της Αρχαίας Μεγαλόπολης

Για την επιβίωση της Μεγαλόπολης τη µεταλιγνιτική εποχή δεν αρκούν ούτε οι φυλακές, ούτε οι ΒΙΠΕ, ούτε οι εκθεσιακοί χώροι.

Για να διατηρηθεί η Μεγαλόπολη ως πόλη στον γεωγραφικό χάρτη πρώτα από όλα θα πρέπει να ενταχθεί στον ταξιδιωτικό χάρτη, ώστε να προσελκύσει επισκέπτες και επενδυτές. Και η ένταξη αυτή µπορεί να γίνει µόνο µέσω της ανασκαφής, της αναστήλωσης και ανάδειξης της Αρχαίας Μεγαλόπολης. Σε συνδυασµό µε την κατασκευή του αυτοκινητόδροµου Λεύκτρο - Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυµπία - Πύργος, το αρχαιολογικό πάρκο της Μεγαλόπολης µπορεί να αναδειχθεί σε ταξιδιωτικό κέντρο της διαδροµής που θα συνδέει µεταξύ άλλων τον Μυστρά, την Αρχαία Ολυµπία και τις Μυκήνες. Σε κάθε περίπτωση, για την ένταξη της Μεγαλόπολης στον αρχαιολογικό χάρτη δεν αρκεί η αναστήλωση του αρχαίου Θεάτρου, που σωστά προωθείται από το "∆ιάζωµα", το δήµο και την Περιφέρεια.

Η Αρχαία Μεγαλόπολη πρέπει να ενταχθεί σε ένα µακροχρόνιο χρηµατοδοτικό πρόγραµµα, ώστε την επόµενη δεκαετία να είναι επισκέψιµη, όπως είναι σήµερα η Αρχαία Μεσσήνη που επίσης κτίστηκε από τον Θηβαίο στρατηγό Επαµεινώνδα. Σε ένα κανονικό κράτος η ∆ΕΗ στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης θα είχε ήδη ανασκάψει, αναστηλώσει και αναδείξει την Αρχαία Μεγαλόπολη. Στην Ελλάδα έστω και µε µεγάλη χρονική καθυστέρηση το κράτος θα πρέπει να ξοφλήσει το χρέος προς την περιοχή που "λεηλάτησε" για να έχει ενεργειακή αυτάρκεια η ελληνική οικονοµία.

Έτσι και αλλιώς οι πόροι του Ταµείου ∆ίκαιης Μετάβασης δεν πρέπει να σπαταληθούν µε ρουσφετολογικές δαπάνες. Ας χρησιµέψουν για την ανάδειξη της Αρχαίας Μεγαλόπολης, που µεταξύ άλλων θα διασφαλίσει και την υστεροφηµία εκείνων που θα αποφασίσουν τη χρηµατοδότησή της.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 12:18

NEWSLETTER