Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 12:28

Το έλλειμμα εργασίας απειλή για την οικονομία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Το έλλειμμα εργασίας απειλή για την οικονομία

"Το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού είναι υπαρκτό ακόμα και στον τουρισμό, όπου εφαρμόζουμε την κλαδική σύμβαση του 2019, με τις υψηλότερες αμοιβές που υπήρξαν ποτέ στον κλάδο

. Όπως η Αγγλία ή η Ελβετία, τουριστικές ηγέτιδες, θα χρειαστούμε κι εδώ εισαγωγή προσωπικού από το εξωτερικό. Μη σας πω ότι σύντομα θα χρειαστεί να απασχολούμε εποχικά σε διάφορες υποστηρικτικές εργασίες τους πρόσφυγες με πολιτικό άσυλο, οι οποίοι φιλοξενούνται σε κέντρα ανά την Ελλάδα. ∆ιότι ενώ παλιά δεν έβρισκες στελέχη (κι ακόμα, βέβαια) τώρα δε βρίσκεις ούτε κηπουρό".

Η παραπάνω ανάρτηση του μέλους του ∆.Σ. του ΣΕΤΕ Φώτη Κοκοτού σε κοινωνικά δίκτυα, καταγράφει πλήρως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας που δυστυχώς βρίσκεται εκτός πολιτικής ατζέντας. Ρεπορτάζ της "Ε" που δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουλίου ανέφερε τα εξής για την έκταση του προβλήματος στη Μεσσηνία: "Το έλλειμμα ειδικευμένου και ανειδίκευτου προσωπικού φέρνει σε απόγνωση πολλές μεσσηνιακές επιχειρήσεις που ψάχνουν απεγνωσμένα εργαζόμενους και δεν βρίσκουν. Ειδικά στους κλάδους της εστίασης, των καφέ, των ξενοδοχείων και της τροφοδοσίας, το έλλειμμα έχει αποκτήσει πρωτόγνωρες διαστάσεις για την αγορά εργασίας της Μεσσηνίας".

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρονταν τα εξής: "Σε κάθε περίπτωση οι αμοιβές των 3 και 4 ευρώ την ώρα μάλλον αποτελούν παρελθόν, καθώς οι αλλοδαποί που τις έπαιρναν έφυγαν για άλλες χώρες με υψηλότερα ωρομίσθια. Και πολλοί νέοι Μεσσήνιοι όμως κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης έφυγαν για το εξωτερικό, με συνέπεια να μειωθεί σημαντικά ο ενεργός πληθυσμός του νομού. Την ίδια περίοδο πολλοί εργαζόμενοι επέλεξαν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση, καθώς δεν είχαν να χάσουν τίποτα περισσότερο από τον… χαμηλό μισθό τους. Αν στο κάδρο προστεθεί και η αδυναμία προσέλκυσης νέων αλλοδαπών εξαιτίας της απαγόρευσης μετακινήσεων λόγω Covid-19, γίνεται εξηγήσιμο τόσο το μεγάλο έλλειμμα εργασίας στη Μεσσηνία όσο και ο μεσομακροπρόθεσμος ορίζοντας της ανισορροπίας".

∆υστυχώς όμως οι Μεσσήνιοι όπως και οι υπόλοιποι Ελληνες αντί να ασχοληθούν με το πρόβλημα αναζητώντας λύσεις, προτιμούν να "ξορκίσουν το κακό" όπως την περίοδο πριν τη χρεοκοπία του 2010, που πίστευαν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση δεν θα αγγίξει την ελληνική οικονομία. Στην πραγματική ζωή όμως τα προβλήματα όταν δεν λύνονται, οξύνονται και οδηγούν σε καταστροφές. Ειλικρινά δεν ξέρω αν η απογραφή του 2021 θα καταγράψει πλήρως το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας ή αν θα χρειαστεί να μείνει αμάζευτη η σοδειά 2-3 ετών για να αναζητήσουμε εργατικά χέρια. Είμαι όμως απολύτως βέβαιος ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, που δεν λύνεται φυσικά με επιδόματα για αύξηση των γεννήσεων, θα δοκιμάσει τις αντοχές πολλών ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνή κλίμακα του ανταγωνισμού. Και όποιος πιστεύει ότι η δική του επιχείρηση δεν θα πληγεί, απλώς τρέφει αυταπάτες όπως το 2008 που πίστευε πως η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση δεν θα περάσει τα σύνορα της Ελλάδας και της Μεσσηνίας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER