Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 21:15

Αυτοκινητόδρομος ή ταχείας κυκλοφορίας;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η απάντηση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αλέξη Χαρίτση για το Καλό Νερό – Τσακώνα, αν και δεν φώτισε τον χρονικό ορίζοντα έναρξης του έργου, μπορεί να αποτελέσει μια γόνιμη βάση διαλόγου, τόσο για τη διαγωνιστική μέθοδο ανάδειξης του ανάδοχου όσο και -κυρίως- για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δρόμου, που θα καθορίσουν το κόστος του και το χρόνο παράδοσής του στην κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί πως προτιμά την κατασκευή του δρόμου Καλό Νερό – Τσακώνα μέσω σύμβασης παραχώρησης, χωρίς να διευκρινίσει όμως αν θα παραχωρηθεί στην "Ολυμπία Οδό" ή στον "Μορέα". Από εκεί και πέρα ο υπουργός ουσιαστικά άνοιξε το διάλογο για τα χαρακτηριστικά του δρόμου, δηλώνοντας: "Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα έργο προϋπολογισμού 160 εκατομμυρίων, συν 30 εκατομμύρια απαλλοτριώσεων, ένα αρκετά, αν θέλετε, ακριβό, αλλά πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή".

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κατασκευάσει έναν ακριβό αυτοκινητόδρομο που δεν θα συνδέεται με την Ολυμπία Οδό (εξαιτίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Πύργος – Καλό Νερό) ή έναν φτηνότερο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας (με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, διαχωριστικό στηθαίο και ισόπεδους κυκλικούς κόμβους). Εννοείται όμως ότι η επιλογή του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας θα πρέπει να συνδυαστεί με σύνδεση του Πάτρα – Πύργος (άρα και της Αδριατικής Οδού) με τον αυτοκινητόδρομο Α7, μέσω ενός νέου αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία – Πύργος. Ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία – Πύργος είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Πελοπόννησο, αφού μεταξύ άλλων θα συνδέσει τους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας, του Μυστρά και των Μυκηνών, ενώ μπορεί να κατασκευαστεί σύντομα, με πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Η κατασκευή του θα μειώσει την κίνηση στο δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα καθιστώντας... μονόδρομο την επιλογή του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας για την οδική σύνδεση της Τριφυλίας με τον αυτοκινητόδρομο Α7 και την Καλαμάτα. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας στο τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα μπορεί να κατασκευαστεί εντός της τρέχουσας δεκαετίας, ενώ η κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο ίδιο τμήμα δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα από τη δεκαετία του 2030. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι κάτοικοι της Τριφυλίας θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τελικώς αν θέλουν έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας χωρίς διόδια ή έναν αυτοκινητόδρομο με διόδια.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της πρέπει να ανακοινώσει το συντομότερο δυνατό την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία – Πύργος. Ετσι κι αλλιώς χρωστάει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο στη Μεγαλόπολη και στην Πελοπόννησο.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός