Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 11:15

Ο αφελής ριζοσπαστισμός απειλή για τη δημοκρατία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ο αφελής ριζοσπαστισμός απειλή για τη δημοκρατία

Η δυναμική και ο φανατισμός του αντιεμβιολιαστικού κινήματος επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα σκοταδισμού, που απειλεί να σαρώσει όχι μόνο τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά προφανώς και το βιοτικό επίπεδο των τελευταίων 50 χρόνων.

Πριν συνεχίσουμε όμως το σχολιασμό, καλό είναι να δούμε τα στοιχεία έρευνας της Κάπα Research για τους ανεμβολίαστους, που δημοσιεύτηκε στο “Βήμα” (29 Αυγούστου 2021), όπως τα "ταξινόμησε" ο Μεσσήνιος εκδότης και συγγραφέας Πέτρος Παπασαραντόπουλος με άρθρο του στα "Νέα". Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν: “Ο ανθρωπότυπος των ανεμβολίαστων δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους θεσμούς, πιστεύει ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση (83%), διακατέχεται από θυμό, οργή, άγχος, θέλει εδώ και τώρα εκλογές (68%). Το βασικό στοιχείο της ψήφου του θα είναι η πανδημία, δεν ανησυχεί αν θα νοσήσει, θέλει άνοιγμα της οικονομίας ανεξάρτητα από την υγειονομική κατάσταση της χώρας, ενημερώνεται κυρίως από τα social media, δεν εμπιστεύεται την επιστημονική κοινότητα (77%), είναι κατά των μέτρων για τους ανεμβολίαστους (93%), προτιμά να νοσήσει (59%) παρά να κάνει το εμβόλιο, δεν σκέπτεται να κάνει το εμβόλιο εάν τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους γίνουν πιο αυστηρά (85%) και θα αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο (78%) ακόμα και εάν ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού γίνει υποχρεωτικός”.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα όπως την αποκωδικοποιεί ο Π. Παπασαραντόπουλος: “Ο ανθρωπότυπος των εμβολιασμένων έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς, είναι διχασμένος στο αν η χώρα πάει στη λάθος ή στη σωστή κατεύθυνση, έχει κάποια θετικά συναισθήματα όπως ελπίδα και αισιοδοξία, δεν θέλει τώρα εκλογές, ανησυχεί για το ενδεχόμενο νόσησης, ενημερώνεται περισσότερο από παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, εμπιστεύεται τους ειδικούς (82%) και είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους (62%)". Είναι προφανές ότι αυτή η κοινωνική διχοτομία διαπερνά οριζόντια τόσο το πολιτικό φάσμα όσο και τον άξονα Αριστερά/∆εξιά, συμπεραίνει ο Π. Παπασαραντόπουλος – και τα στοιχεία της έρευνας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο διαφωνίας μαζί του. Το μόνο που θα προσθέσουμε εμείς είναι ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το αντιμνημονιακό κίνημα, που διέλυσε τον μεταπολιτευτικό δικομματισμό ΠΑΣΟΚ και Νέας ∆ημοκρατίας οδηγώντας στην εξουσία τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Σε αντίθεση όμως με το αντιμνημονιακό κίνημα που ήταν κυρίως αριστερόστροφο και οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε μονοψήφια εκλογικά ποσοστά, το αντιεμβολιαστικό είναι κυρίως δεξιόστροφο και γι’ αυτό προβληματίζει περισσότερο τη Νέα ∆ημοκρατία, η οποία προσπαθεί λανθασμένα να ανακόψει την πορεία του με υπουργοποιήσεις ακροδεξιών στελεχών της.

Στην πραγματικότητα, τόσο το αντιμνημονιακό όσο και το αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν μπορούν να ταυτιστούν με τα παραδοσιακά άκρα της Αριστεράς και της ∆εξιάς, καθώς τα μέλη τους προέρχονται από όλα τα οικονομικά και μορφωτικά στρώματα ενώ στο παρελθόν έχουν ψηφίσει - αν δεν έχουν υπηρετήσει κιόλας σχεδόν όλους τους κοινοβουλευτικούς κομματικούς μηχανισμούς. Κυρίαρχο στοιχείο και στα δυο κινήματα είναι ο αφελής ριζοσπαστισμός τους, που στρέφεται φανατικά ενάντια σε όλους τους θεσμούς, προτείνοντας λύσεις οι οποίες κινούνται μεταξύ απλοϊκότητας και ανοησίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αφελούς ριζοσπαστισμού είναι εύκολο να ζητείται η επιστροφή στη δραχμή, από όσους δεν γνωρίζουν τους κίνδυνους των υποτιμήσεων και του πληθωρισμού. Εξίσου εύκολη είναι και η άρνηση σήμερα των εμβολίων, αύριο της νοσοκομειακής περίθαλψης... και μεθαύριο του σχολείου και του πανεπιστημίου. Την ίδια ώρα, λαοπλάνοι πολιτικοί είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τον αφελή ριζοσπαστισμό για να εδραιώσουν αυταρχικά καθεστώτα στη θέση των δημοκρατιών και των θεσμών. Μέρος του προβλήματος αποτελούν και τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όταν στο όνομα της ελευθερίας και του πλουραλισμού δίνουν βήμα στις δυνάμεις του σκότους που... αμφισβητούν τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης – ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τον αφελή ριζοσπαστισμό που απειλεί τη δημοκρατία και τις κατακτήσεις της ανθρωπότητας.

Ποιος θα σταματήσει λοιπόν αυτές τις δυνάμεις του σκότους; Ποιος θα πολεμήσει τον αφελή ριζοσπαστισμό; Πλησιάζει το τέλος της δημοκρατίας και της ελευθερίας; ∆εν γνωρίζω τις απαντήσεις. Γνωρίζω όμως ότι μοιάζουν ανίσχυρες οι δυνάμεις που υπερασπίζονται τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των ανοιχτών κοινωνιών. Το δημοψήφισμα του 2015 επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές.

lathanasis@gmail.com

Θαανάσης Λαγός


NEWSLETTER