Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 11:24

Μετρήσιμα αποτελέσματα ή νέα σπατάλη χρημάτων;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Τον Οκτώβριο του 2015, με αφορμή την επίσκεψη του τότε δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στην Καλαμάτα, καλλιεργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες, όχι μόνο για τη συνεργασία των δύο αυτοδιοικητικών οργανισμών όσο, κυρίως, για την οικονομική σύνδεση της Μεσσηνίας με τη Βόρεια Ελλάδα.

Τελικώς αποδείχθηκε ότι πίσω από τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό δεν υπήρχε κανένα αναπτυξιακό σχέδιο, γι’ αυτό και οι δύο περιοχές συνεχίζουν τη μοναχική τους πορεία στην έρημο της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να στηρίζει η μία την άλλη. Οποιος διαφωνεί μπορεί να ρίξει μια ματιά στον σταθερό αριθμό επιβατών στις πτήσεις που συνδέουν Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα – και θα διαπιστώσει ότι, τελικά, από τον επικοινωνιακό θόρυβο κερδισμένοι βγήκαν μόνο οι πολιτικοί που τον προκάλεσαν. Εξι χρόνια μετά, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας κατάφερε να θέσει στην κορυφή της τοπικής επικοινωνιακής ατζέντας τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ειλικρινά δεν έχω καμία πρόθεση να αμφισβητήσω ούτε τις προθέσεις κανενός ούτε τις δυνατότητες της οικονομικής σύνδεσης Πελοποννήσου και Βόρειας Ελλάδας. Περιμένω όμως ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον απολογισμό της προσπάθειας και των χρημάτων που δαπανήθηκαν.

Με απλά λόγια: Θα γίνει του χρόνου ένας απολογισμός για τη φετινή προσπάθεια στη ΔΕΘ; Ή απλώς για μια ακόμα φορά σπαταλήσαμε χρήματα χωρίς κανένα όφελος; Θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα ή μόνο επικοινωνιακό κουρνιαχτό και σπατάλη χρημάτων; Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, είναι τουλάχιστον αναχρονιστική και υπερεκτιμημένη η βαρύτητα που έχει δοθεί στη συμμετοχή σε μια έκθεση δημοσίων φορέων, αφού σε μια κανονική χώρα η ΔΕΘ θα είχε καταργηθεί για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος θεσμός προβολής και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Από εκεί και πέρα η συμμετοχή σε εκθέσεις (κάθε είδους), αν και είναι αναγκαία, δεν είναι ικανή να δώσει στην Πελοπόννησο την ώθηση που χρειάζεται για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Η Πελοπόννησος χρειάζεται πρώτα απ’ όλα μια νέα πολιτική ηγεσία που θα μπορεί να αντιληφθεί, μεταξύ άλλων, ότι η ΔΕΘ είναι απομεινάρι του περασμένου αιώνα και δεν εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός