Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 19:11

Τα μαγέρικα της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)
Τα μαγέρικα της Καλαμάτας

Σε αντίθεση με τη φθίνουσα πορεία της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, την οποία αναλύσαμε στο χθεσινό άρθρο, τα μαγέρικα της πόλης γνωρίζουν άνθιση – και αν προβληθούν σωστά, μπορούν να αναδειχθούν σε ακαταμάχητο συγκριτικό πλεονέκτημα του ταξιδιωτικού προορισμού της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ανοίγοντας παρένθεση, πρέπει να επισημάνουμε ότι κάθε άλλο παρά υποτιμούμε τα διαφορετικά καταστήματα εστίασης της Καλαμάτας (μεζεδοπωλεία, ψησταριές, street food, gourmet κ.λπ.) και φυσικά την εστίαση στην υπόλοιπη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο. Απλώς τονίζουμε τον αυξημένο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μαγέρικα στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που υπό προϋποθέσεις θα μετεξελιχθεί σε σημαντική αγορά διάθεσης όλων των περιφερειακών προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση τα μαγέρικα της Καλαμάτας είναι ήδη ο καλύτερος πρεσβευτής της μεσσηνιακής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων, ενώ η σχέση ποιότητας - τιμής είναι ασύγκριτη και εκτιμάται από όλους τους επισκέπτες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Αρχικά, και σε χρόνια δύσκολα για τον τουρισμό της Μεσσηνίας, η άνθιση των τελευταίων ετών βασίστηκε στις αλλαγές του τρόπου ζωής και των καταναλωτικών συνηθειών, αφού ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά μαγειρεύουν λιγότερο στο σπίτι. Η αυξημένη προμήθεια "σπιτικού φαγητού" από τα μαγέρικα της Καλαμάτας έδωσε στον κλάδο την ώθηση που απαιτείτο για να βελτιώσει τις υποδομές του, προσφέροντας ποιοτικά εδέσματα σε τιμές που κάνουν τους Ευρωπαίους να... κλαίνε από τη συγκίνηση. Και οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες όχι μόνο ανακάλυψαν τα μαγέρικα της Καλαμάτας, αλλά τα λάτρεψαν κιόλας, καθώς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τοπικές γεύσεις που ήταν αδύνατον να γευτούν στα "τουριστικομάγαζα" όπου γης.

Ο επισκέπτης της Καλαμάτας, στα μαγέρικα της πόλης, έχει την ευκαιρία να φάει σε χαμηλές τιμές το καθημερινό φαγητό μιας καλαματιανής οικογένειας – και η εμπειρία αυτή για τον σύγχρονο ταξιδιώτη είναι ανεκτίμητη. Οι διθυραμβικές κριτικές στις διαδικτυακές πλατφόρμες επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. Εννοείται ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς... κεντρικό σχεδιασμό, από επαγγελματίες της διπλανής πόρτας οι οποίοι αγωνιούν για τον λογαριασμό που λήγει αύριο και για το μέλλον των παιδιών τους. Έτσι κι αλλιώς ο ταξιδιωτικός προορισμός της Μεσσηνίας δεν σχεδιάστηκε σε σκοτεινά γραφεία. Τον ονειρεύτηκαν ντόπιοι και επισκέπτες στα τραπέζια των μαγέρικων. Καλή όρεξη και καλή αντάμωση στα πολλά και ποιοτικά, νέα και παλιά μαγέρικα της Καλαμάτας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 19:26

NEWSLETTER