Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 20:23

Η χαμένη ταυτότητα της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Η χαμένη ταυτότητα της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας

Η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας (ΚΑΚ) τα τελευταία χρόνια αναζητεί τη θέση της στον οικονομικό χάρτη της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, καθώς το κέντρο της εμπορικής δραστηριότητας έχει μετατοπιστεί λόγω της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών.

Ειδικά τις ημέρες που δε λειτουργεί η λαϊκή αγορά, η εικόνα της ΚΑΚ απογοητεύει τον καταναλωτή και αποκαρδιώνει τον επισκέπτη που αναζητά πολύβουα παζάρια για να συνδυάσει τα ψώνια του με φαγητό και διασκέδαση. Δυστυχώς οι δημοτικές αρχές των τελευταίων δεκαετιών δεν κατάφεραν να εκσυγχρονίσουν την ΚΑΚ και αρκέστηκαν να παρακολουθούν απαθείς το στήσιμο των πάγκων της λαϊκής στους χώρους του πάρκινγκ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και οι λιγοστές προσπάθειες εκσυγχρονισμού που έγιναν, όπως για παράδειγμα αυτή της δημιουργίας αγοράς βιολογικών προϊόντων, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Αντιθέτως στον εκσυγχρονισμό της ΚΑΚ φαίνεται ότι συμβάλλουν περισσότερο τα καταστήματα επιχειρήσεων που πωλούν τα προϊόντα τους σε ντόπιους και επισκέπτες.

Ο μικρός αριθμός ελαιοπαραγωγών (σε έναν κατεξοχήν ελαιοκομικό νομό) και ο μεγάλος αριθμός τυροκόμων ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι η ΚΑΚ απευθύνεται κυρίως στους ντόπιους, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το κρίσιμο μέγεθος που θα δικαιολογούσε έναν εξωστρεφή μετασχηματισμό της Κεντρικής Αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, είναι αξιοσημείωτη η 6η θέση της ΚΑΚ στην κλίμακα των δημοφιλών αξιοθέατων της Καλαμάτας σύμφωνα με τις κριτικές των επισκεπτών στην πλατφόρμα tripadvisor.com. Η θέση αυτή ουσιαστικά καταγράφει την τάση για τη μελλοντική λειτουργία της ΚΑΚ και θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά όχι μόνο τη δημοτική αρχή, αλλά κυρίως τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες που αναζητούν το επόμενο εμπορικό hotspot της Πελοποννήσου.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER