Κυριακή, 06 Μαρτίου 2022 18:10

Διαπλάτυνση της  ανατολικής παραλίας Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)
Διαπλάτυνση της  ανατολικής παραλίας Καλαμάτας

Η ανατολική παραλία της Καλαμάτας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στριμώχνει τους επισκέπτες της ανάμεσα σε ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα και αυτοκίνητα, ενώ τους υπόλοιπους μήνες ερημώνει, καθώς δεν διαθέτει στοιχειώδη εμπορική αγορά για να προσελκύσει καταναλωτές, όπως το κέντρο της πόλης.

Για την αποσυμφόρηση της παραλιακής το δίμηνο της ταξιδιωτικής αιχμής, έχει προταθεί από πολλές πλευρές η πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου, ενώ αντίθετα δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου για την επέκταση της σεζόν και τη σύνδεση της παραλίας με τον εμπορικό ιστό της πόλης.

Προσωπικά έχω υποστηρίξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν αρκεί η πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου – και ότι για να δημιουργηθεί εμπορική αγορά στην παραλιακή ζώνη θα χρειαστεί να πεζοδρομηθούν όλοι οι δρόμοι νοτίως της οδού Κρήτης, από το λιμάνι της πόλης μέχρι την οδό Ηρώων. Αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία δικτύου πεζόδρομων στην παραλιακή ζώνη είναι η μετατροπή του Δημοτικού Σταδίου σε πολυώροφο πάρκινγκ, μέσω ΣΔΙΤ που θα αναθέτει στον παραχωρησιούχο να δημιουργήσει νέες σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις κοντά στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο. Επίσης έχω προτείνει να λειτουργεί λαϊκή αγορά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του λιμενικού πάρκου, αλλά και ψαραγορά στο λιμάνι. Αν υπάρχει και δυνατότητα φιλοξενίας διαρκούς έκθεσης πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων (λάδι, ελιές, κρασί, σύκα κ.λπ.) στις αποθήκες του λιμανιού –που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αξιοποιηθούν και να μην γκρεμιστούν– θα δημιουργηθεί μια αναγκαία βάση, για την ανάπτυξη της αγοράς που θα προσελκύει επισκέπτες όλους τους μήνες του έτους.

Εννοείται ότι σε μια κανονική χώρα θα είχε ήδη δημοπρατηθεί η σύνδεση της ανατολικής με τη δυτική παραλία με μέσα σταθερής τροχιάς, και θα συζητούσαμε απλώς για την επέκταση της παραθαλάσσιας γραμμής μέχρι το Πεταλίδι. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα οι δήμαρχοι εξασφαλίζουν την επανεκλογή τους βαφτίζοντας ανάπλαση την αλλαγή πλακιδίων και εποχικών φυτών. Δυστυχώς επίσης, στην Ελλάδα η επιχειρηματική ελίτ είναι πιο συντηρητική από την πολιτική ελίτ – και αντί να προτείνει καινοτόμες λύσεις, αντιδρά σε κάθε αλλαγή. Μέσα σε αυτό το πολιτικό και επιχειρηματικό πλαίσιο, κάθε άλλο παρά παράδοξη φαντάζει η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζεται η αδυναμία αξιοποίησης του παραθαλάσσιου πλούτου, αλλά και η αδιαφορία για τη διάβρωση της ακτής, που απειλεί να αφανίσει μεσοπρόθεσμα την ανατολική παραλία της Καλαμάτας.

Ξεπερνώντας όμως τη λογική της αρπαχτής και του αυτοσκοπού της επανεκλογής, και έχοντας παράλληλα ως δεδομένη την αδυναμία πεζοδρόμησης της Ναυαρίνου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η Καλαμάτα θα πρέπει να μελετήσει τη δυνατότητα διαπλάτυνσης της ανατολικής ακτής προς το νότο, ώστε να χωρέσουν δραστηριότητες και λειτουργίες που σήμερα στριμώχνονται σε λίγα τετραγωνικά. Ουσιαστικά θα πρέπει να εξεταστεί επιστημονικά η προσάμμωση 80-100 μέτρων νότια της σημερινής ακτογραμμής, ώστε να δημιουργηθεί νέα στεριά από το μόλο του "Τετράγωνου" μέχρι το “Φιλοξένια”. Ετσι θα μπορέσουν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα: πάρκινγκ (σε δύο τουλάχιστον λωρίδες της σημερινής Ναυαρίνου), δρόμος (στο σημερινό νότιο πεζοδρόμιο και μέρος της σημερινής ακτής), δύο λωρίδες κίνησης μέσου σταθερής τροχιάς, ποδηλατόδρομος (στη σημερινή ακτή και στη νέα στεριά) και φυσικά ένας μεγάλος πεζόδρομος στη νέα στεριά. Εννοείται ότι η νέα ακτή θα πρέπει να διαθέτει περισσότερες θέσεις τόσο για οργανωμένες ξαπλώστρες όσο και για τους λουόμενους που θέλουν να απλώσουν τη δική τους ψάθα κάτω από τη δική τους ομπρέλα.

Και για να προλάβουμε τους... καλοθελητές που θα πουν ότι “αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα", θα επισημάνουμε ότι ήδη έχει δημιουργηθεί νέα στεριά στον Μεσσηνιακό Κόλπο, με τα έργα προστασίας της ακτής σε Ακρογιάλι, Μαντίνεια, Κορδία – και δημιουργείται επίσης σε Αγιο Ανδρέα, Πεταλίδι και άλλες ακτές του Δήμου Μεσσήνης.

Τους άλλους καλοθελητές, που θα πουν ότι... "μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά", θα τους παραπέμψουμε στην πλαζ Prado της Μασσαλίας, που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ο δήμαρχος Gaston Defferre αποφάσισε να επεκτείνει τη μικρή υποβαθμισμένη ακτή δημιουργώντας νέα στεριά πλάτους 200 μέτρων. Σήμερα η πλαζ Prado είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία της Μασσαλίας και ένας πανέμορφος τόπος αναψυχής.

Κλείνοντας, θα υπενθυμίσουμε ότι οι Ολλανδοί υποστηρίζουν πως ο Θεός έφτιαξε τη γη και οι ίδιοι έφτιαξαν την... Ολλανδία. Άραγε οι Καλαματιανοί μπορούμε να φτιάξουμε για μεγάλη παραλία ή θα περιμένουμε να την αφανίσει η θάλασσα;

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2022 21:47

NEWSLETTER