Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 11:53

Στρατηγικό λάθος σε βάρος της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Από κεκτημένη ταχύτητα και αγνοώντας τον Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος", πολλοί Πελοποννήσιοι εξακολουθούν να θεωρούν την Αττική κύρια πύλη εισόδου των αλλοδαπών επισκεπτών και των ομογενών στο Μοριά.

Η τάση αυτή δημιουργήθηκε κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, όταν το Αεροδρόμιο στο Ελληνικό εξυπηρετούσε τη διεθνή επιβατική κίνηση της μισής Ελλάδας, καθώς η τεχνολογία έθετε ουσιαστικούς περιορισμούς στη λειτουργία διεθνών περιφερειακών αεροδρομίων. Σήμερα, ακόμα και η επιβατική κίνηση στις Κυκλάδες εξυπηρετείται από τα τοπικά αεροδρόμια. Ελάχιστοι αλλοδαποί ταξιδιώτες επιλέγουν τον αερολιμένα “Ελ. Βενιζέλος” και στην συνέχεια το πλοίο της γραμμής για να πάνε στη Μύκονο ή στην Πάρο. Στην Κρήτη εννοείται ότι η διεθνής τουριστική κίνηση εξυπηρετείται από τα Αεροδρόμια των Χανίων και του Ηρακλείου, στα οποία το 2019 αφίχθησαν 4.455.810 αλλοδαποί τουρίστες... έναντι 153.364 στην Πελοπόννησο.

Σε κάθε περίπτωση, η προβολή του Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος" ως πύλης εισόδου της Πελοποννήσου υπηρετεί πρωτίστως τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Αττικής και δευτερευόντως μόνο προσθέτει ελάχιστο εισόδημα στο Μοριά.Οι ταξιδιώτες του "Ελ Βενιζέλος" μένουν στα ξενοδοχεία της Αθήνας, περιηγούνται στην Πελοπόννησο με λεωφορεία, μίνι βαν και ταξί της Αττικής, ενώ αφήνουν ελάχιστα μόνο χρήματα για έναν καφέ ή ένα πρόχειρο γεύμα στα καταστήματα του Μοριά. Αντιθέτως, οι διεθνείς ταξιδιώτες του Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" μένουν σε καταλύματα της Πελοποννήσου, ταξιδεύουν με πελοποννησιακά μέσα μεταφοράς και δαπανούν μεγάλα ποσά για γεύματα και αγορές στο Μοριά. Δυστυχώς όμως, το "Σχέδιο μάρκετινγκ της Καλαμάτας" θέτει ως στρατηγικό στόχο την "Εδραίωση της Καλαμάτας ως αναπόσπαστου στοιχείου μιας περιήγησης στην Πελοπόννησο για ξένους επισκέπτες” (σελίδα 72). Η δημοτική αρχή Καλαμάτας (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) και η επιχειρηματική κοινότητα, για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω, πρέπει να ζητήσουν από το μελετητή να αναθεωρήσει το σχεδιασμό και να θέσει ως στρατηγικό στόχο την «Εδραίωση της Καλαμάτας ως πύλης εισόδου στην Πελοπόννησο για ξένους επισκέπτες και ομογενείς».

Αν δεν αναθεωρηθεί ο στρατηγικός μας σχεδιασμός, θα διαπράξουμε ένα εγκληματικό λάθος σε βάρος της Πελοποννήσου, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων της Αττικής. Αρκετά χρήματα έβγαλε η Αττική πουλώντας σε ανυποψίαστους ταξιδιώτες επίσκεψη στον "Ερμή του Πραξιτέλη", που απέχει από την Αθήνα 265 χιλιόμετρα (3 ώρες και 51 λεπτά) και μόλις 114 χιλιόμετρα από το Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" (1 ώρα και 36 λεπτά).

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός