Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 12:51

Εγγυημένο εισόδημα ή ενίσχυση προϊόντων;

Γράφτηκε από τον

Εγγυημένο εισόδημα ή ενίσχυση προϊόντων;

H πολιτική ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής μέσα από ένα δαιδαλώδες ευρωπαϊκό και εθνικό σύστημα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, αν και θεωρητικά υπηρετεί τη μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη, τελικώς δεσμεύει παραγωγικούς συντελεστές που ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κερδοφόρες καλλιέργειες, παραμένουν αδρανείς ή ημιαπασχολούμενοι λόγω των ενισχύσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάθε χρόνο σπαταλώνται χρήματα και χρόνος για καλλιέργειες προϊόντων που θα είχαν εξαφανιστεί από την αγορά, καθώς έχουν ελάχιστη ζήτηση και είναι οικονομικά ασύμφορη η παραγωγή τους.

Από εκεί και πέρα αν αύριο ή μεθαύριο επιδοτηθούν ο σκίνος και η κουμαριά είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν ομάδες πίεσης που θα ζητούν μεγαλύτερες ενισχύσεις και πολιτικοί που θα ικανοποιούν τα σχετικά αιτήματα. Είναι επίσης βέβαιο πως θα βρεθούν πολλοί πρόθυμοι διανοούμενοι για να συνδέσουν τον επιδοτούμενο σκίνο με τη μακροχρόνια πορεία του ελληνισμού στις αμμουδιές του Ομήρου και άλλοι τόσοι πρόθυμοι δημοσιογράφοι για να συνδέσουν την επιδοτούμενη κουμαριά με τις θεραπείες του Διοσκουρίδη. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι πόσες εβδομάδες θα χρειαστούν για να γεμίσει η Μεσσηνία με σκίνους και κουμαριές αν κάποιος αποφασίσει να επιδοτήσει και αυτά τα φυτά με τα ίδια χρήματα που επιδοτεί (για παράδειγμα) την καλλιέργεια της σταφίδας ή του σύκου.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να ανακοπεί η δημογραφική συρρίκνωση της υπαίθρου που οδηγεί μακροπρόθεσμα σε εγκατάλειψη όλων των καλλιεργειών, θα πρέπει άμεσα να σταματήσει η ενίσχυση των προϊόντων και οι πόροι να στραφούν σε ενίσχυση των αγροτικών νοικοκυριών. Κατά την ταπεινή μου άποψη όλα τα νοικοκυριά σε οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκους αφενός θα πρέπει να έχουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αφετέρου θα πρέπει να απολαμβάνουν δωρεάν παροχές ηλεκτρικού ρεύματος (μέχρι 250 KW το μήνα), νερού και Ίντερνετ (ταχύτητας τουλάχιστον 24 Mbps). Εννοείται ότι δικαιούχοι των παροχών θα πρέπει να είναι και όλοι ανεξαιρέτως οι μετανάστες, γιατί οι περισσότεροι Ελληνες δύσκολα θα αφήσουν την πόλη τους για να επιστρέψουν στο χωριό.