Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 11:20

Δύο χαμένα χρόνια στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Δύο χαμένα χρόνια στην Πελοπόννησο

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα ταξιδιωτικά έσοδα του 2021 αποδεικνύουν ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης έχασε την ευκαιρία να καταξιωθεί ως ασφαλής υγειονομικός προορισμός, ώστε να καρπωθεί μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των τουριστικών εσόδων.

Τα ίδια στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει να κάνει τεράστια άλματα για να μειώσει το χάσμα που τη χωρίζει από τις τουριστικά ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε ότι, από τα ταξιδιωτικά έσοδα των 10,3 δισ. ευρώ το 2021, το Νότιο Αιγαίο απέσπασε το 30,2%, η Κρήτη 23,1%, η Αττική 14,2%, τα Ιόνια Νησιά 12,5%, η Κεντρική Μακεδονία 9,8%, η Πελοπόννησος 2,42%, η Θεσσαλία 1,73%, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 1,3%, η Δυτική Μακεδονία 1,24%, η Ηπειρος 1,23%, η Στερεά Ελλάδα 1,09% και το Βόρειο Αιγαίο 0,66%.

Η πρώτη ανάγνωση της κατανομής των εσόδων δείχνει ότι η Πελοπόννησος ηγείται της ομάδας των 8 Περιφερειών της δεύτερης ταχύτητας. Όμως τα συνολικά ταξιδιωτικά έσοδα αυτών των 8 Περιφερειών είναι ουσιαστικά ίσα με τα έσοδα της Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι η τελευταία Περιφέρεια στην κλίμακα της πρώτης ταχύτητας. Από εκεί και πέρα, η απόσταση που χωρίζει την Πελοπόννησο από τις ανταγωνίστριες Περιφέρειες της δεύτερης ταχύτητας είναι εξαιρετικά μικρή – και προσωπικά δεν θα εκπλαγώ αν τα επόμενα χρόνια η Ήπειρος και η Θεσσαλία καταφέρουν να την προσπεράσουν. Αντιθέτως, θα εκπλαγώ αν η Περιφέρεια Πελοποννήσου εγκαταλείψει το μονοπάτι που ακολουθεί από την εποχή των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και επιχειρήσει ένα μεγάλο άλμα, για να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των ταξιδιωτικών εσόδων.

Ουσιαστικά θα εκπλαγώ αν η περιφερειακή αρχή αντιληφθεί πως δεν αρκεί η συμμετοχή σε εκθέσεις για να γυρίσει ταξιδιωτική σελίδα η Πελοπόννησος, αλλά χρειάζεται να επενδυθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ για να καταξιωθεί ο προορισμός στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Δυστυχώς όμως στην Πελοπόννησο οι πολιτικοί σπάνια μας εκπλήσσουν ευχάριστα, αφού συνήθως ακολουθούν την… πατροπαράδοτη συντηρητική πολιτική που κρατά δέσμια την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι μετά τα 9 χαμένα χρόνια της διοίκησης Τατούλη ακολούθησαν 2 ακόμα χαμένα χρόνια με διοίκηση Νίκα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 


NEWSLETTER