Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2022 11:07

Ρεκόρ στο Αεροδρόμιο, γκρίνιες στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Ρεκόρ στο Αεροδρόμιο, γκρίνιες στην Καλαμάτα

Το ρεκόρ αφίξεων που καταγράφηκε τον Ιούλιο στον Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" επηρέασε περισσότερο την κίνηση στους Δήμους Πύλου - Νέστορος και Δυτικής Μάνης, ενώ άσκησε μικρότερη επίδραση στις εισπράξεις των επιχειρήσεων του Δήμου Καλαμάτας.

Στο αβίαστο αυτό συμπέρασμα καταλήγει όποιος συζητήσει με ειλικρινείς παράγοντες της τουριστικής αγοράς, που δεν “πολιτεύονται” προς άγραν επιδομάτων. Ουσιαστικά η αγορά επιβραβεύει, εκτός από την ηγετική επένδυση της Costa Navarino, και τις επιχειρηματικές κοινότητες που πίστεψαν στον τουρισμό, ενώ ταυτόχρονα τιμωρεί όσους για χρόνια κρατούσαν κλειστή την πόρτα στη διεθνή ταξιδιωτική κίνηση. Ειδικά ο Δήμος Καλαμάτας πληρώνει τώρα την πολύχρονη αρνητική στάση του πρώην δημάρχου Παναγιώτη Νίκα απέναντι στον τομέα του τουρισμού. Ο Δήμος Καλαμάτας αδιαφόρησε πλήρως για την τουριστική προβολή της περιοχής και παράλληλα δεν όρισε ξενοδοχειακές πολεοδομικές ζώνες, με αποτέλεσμα να γίνουν ελάχιστες επενδύσεις, ενώ υπήρχε και υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ξενοδοχειακών κλινών. (Φανταστείτε δηλαδή τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν και οι πλατφόρμες της Airbnb κ.ά. -όπου και πάλι η προσφορά καταλυμάτων είναι αναλογικά μικρότερη στην Καλαμάτα σε σχέση με τον πληθυσμό των υπόλοιπων περιοχών).

Ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αν και έχει κάνει δειλά βήματα (ταυτότητα προορισμού, στρατηγικός σχεδιασμός κ.λπ.) σε σχέση με τον προκάτοχό του, θα πρέπει να εντείνει την προσπάθεια τουριστικής προβολής της περιοχής, αν θέλει πραγματικά να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα εντός της τρέχουσας δεκαετίας. Ο κ. Βασιλόπουλος πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τον προϋπολογισμό για την προβολή της Καλαμάτας, καθώς δεν αρκούν εξαψήφια ποσά για την καθιέρωση του προορισμού στη διεθνή αγορά.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, δεν αρκούν οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής για να αρθεί η τροχοπέδη του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κατεστημένου, που ταυτίζει την οικονομική ανάπτυξη με τα επιδόματα και τις κρατικές παροχές. Η κατεστημένη αυτή άποψη, που υπερτονίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και υποβαθμίζει τις επενδύσεις, παγίδεψε όχι μόνο τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, αλλά και τους περισσότερους Καλαματιανούς, που δεν αναρωτιούνται γιατί δεν υπάρχουν ξενοδοχεία στη Δυτική Παραλία. Και ως γνωστόν οι ταξιδιώτες πάνε όπου βρίσκουν τουριστικές κλίνες. Στους Δήμους Πύλου - Νέστορος και Δυτικής Μάνης.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 


NEWSLETTER