Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022 13:20

Η διαρκής απαισιοδοξία διαψεύδεται στο ταμείο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Η διαρκής απαισιοδοξία διαψεύδεται στο ταμείο

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης και καταλυμάτων διαψεύδουν για ακόμα μια φορά τις εκτιμήσεις των επιχειρηματικών φορέων, που τα παρουσιάζουν όλα "μαύρα κι άραχνα" με στόχο να δικαιολογήσουν τη διεκδίκηση μεγαλύτερων κρατικών επιδοτήσεων.

Ετσι κι αλλιώς υπάρχει μεθοδολογικό πρόβλημα στις απαντήσεις των εκπροσώπων, που χωρίς στοιχεία κάνουν αυθαίρετες εκτιμήσεις για έναν κλάδο, με κίνδυνο να οδηγήσουν συναδέλφους τους σε λάθος αποφάσεις. Προφανώς η μακροχρόνια διεκδίκηση κρατικών επιδοτήσεων έχει διαγράψει από τη μνήμη τους την ορθολογική λειτουργία της αγοράς, που βασίζεται σε σωστές πληροφορίες. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να αντιληφθούν ότι η παραπληροφόρηση οδηγεί τελικώς σε καταστροφή της αγοράς και εξάρτηση από πολιτικούς πάτρωνες. Εννοείται ότι η παραπληροφόρηση και το "ράδιο αρβύλα" δεν κυριαρχούν μόνο στους κλάδους της εστίασης και των καταλυμάτων. "Μαύρα κι άραχνα" τα βλέπουν όλα στην αγορά σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και των επαγγελματικών ενώσεων, κάθε φορά που κάνουν οικονομικές εκτιμήσεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Δυστυχώς όμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν μετρά τα αντίστοιχα έσοδα άλλων κλάδων, κι έτσι ο καθένας μπορεί να δηλώνει "κάθε πέρυσι και καλύτερα" διεκδικώντας περισσότερες κρατικές επιδοτήσεις και τη διατήρηση του προνομίου της φοροαποφυγής. Εξυπακούεται ότι τεράστια ευθύνη για τη μετάδοση αντιεπιστημονικών εκτιμήσεων έχουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που αναπαράγουν άκριτα πληροφορίες οι οποίες διαψεύδονται στη συνέχεια από τα επίσημα στοιχεία. Από εκεί και πέρα όμως, οι επιχειρηματίες είναι ικανοί να κρίνουν αν οι "ψυχαγωγικές ειδήσεις τρομολαγνικού περιεχομένου"  οδηγούν στη λήψη των σωστών αποφάσεων για το μέλλον της επιχείρησής τους -ή αν τελικώς κρατούν στην αγορά τις θνησιγενείς επιχειρήσεις που επιβιώνουν με κρατικές επιδοτήσεις.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER