Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 11:45

Με τη γίδα στην πλάτη για να… κυβερνηθεί το μαντρί

Γράφτηκε από τον

Με τη γίδα στην πλάτη για να… κυβερνηθεί το μαντρί

Η κυβέρνηση συνελήφθη με τη γίδα στην πλάτη και τώρα επιχειρεί να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας ότι υπήρχε κίνδυνος να μείνει ακυβέρνητο το μαντρί.

Το σουρεαλιστικό αυτό κυβερνητικό αφήγημα για τον «νόμο Θεοδωρικάκου», που κρίθηκε αντισυνταγματικός από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αφενός δεν πείθει ούτε τους φανατικούς νεοδημοκράτες και αφετέρου απομονώνει τις γαλάζιες τοπικές αρχές, συσπειρώνοντας τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις των δήμων και των περιφερειών σε ενιαίο μέτωπο. Εξίσου υπερρεαλιστικό είναι και το αφήγημα της αναμονής της επίσημης απόφασης του ΣτΕ -αφού κανένας δεν εμποδίζει την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα και τη δημοκρατική τάξη. Άλλωστε το ίδιο πρόσχημα, της αναμονής της απόφασης του ΣτΕ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, είχε χρησιμοποιήσει και ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Βορίδης, και όλοι γνωρίζουμε ότι στη συνέχεια η κυβέρνηση, με την «απόφαση Γεωργαντά», έπληξε καίρια τόσο το κύρος του ανώτατου δικαστηρίου όσο και την ίδια τη φιλελεύθερη δημοκρατία, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς διάκριση των εξουσιών.

Προφανώς η αλαζονεία της εξουσίας και το έλλειμμα στιβαρής δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν τυφλώσει όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, που πιστεύουν πλέον ότι οι πολίτες θα τους δώσουν «λευκή επιταγή» επειδή δεν έχουν εναλλακτική λύση στην κάλπη. Το ίδιο λάθος διέπραξαν όμως όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, πιστεύοντας αφενός ότι η πολιτική τους είναι αλάθητη και αφετέρου ότι το εκλογικό σώμα είναι ανώριμο για να την αντιληφθεί. Τελικώς το εκλογικό σώμα απέδειξε ότι είναι πιο ώριμο από τους ταγούς, τιμωρώντας την αλαζονεία όσων πιστεύουν ότι είναι… άχαστοι και υπεράνω των νόμων και του Συντάγματος.

Κλείνοντας, θα υπενθυμίσουμε ότι οι γαλάζιες εκλογικές νίκες του 2019 επιτεύχθηκαν χάρη στις κεντρώες και κεντροαριστερές ψήφους πολιτών που θέλησαν να τιμωρήσουν την αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η «συμμαχία» αυτή καταρρέει εξαιτίας της πολιτικής αμφισβήτησης των αποφάσεων του ΣτΕ και προφανώς για αυτό δεν ευθύνεται μόνο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ευθύνονται όμως και οι γαλάζιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που αναπαράγουν άκριτα τη θεωρία της κυβερνησιμότητας, «ξεχνώντας» ότι στη μισή Ευρώπη τα αιρετά συμβούλια εκλέγονται με απλή αναλογική και δεν έχει καταγραφεί έλλειμμα εξουσίας. Το έλλειμμα συνεργατικής κουλτούρας στην Ελλάδα προφανώς είναι άλλο θέμα -και προφανέστατα δεν λύνεται με έναν (εκλογικό) νόμο μέρα μεσημέρι.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός