Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023 10:59

Έλλειμμα θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

Έλλειμμα θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης στη Μεσσηνία

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat, στην Ελλάδα τόσο οι Έλληνες όσο και οι μετανάστες έχουν περισσότερα προσόντα (overqualified, υπερπροσόντα σε ελεύθερη απόδοση) από όσα απαιτεί η εργασία τους. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Eurostat: «Στα κράτη - μέλη της ΕΕ, το 2021, το υψηλότερο ποσοστό των πολιτών εκτός ΕΕ με υπερπροσόντα καταγράφηκε στην Ελλάδα (69,5%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (67,1%), την Ισπανία (57,0%), την Εσθονία (46,4%) και την Αυστρία ( 46,2%).

 Για τους πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων με υψηλή εξειδίκευση καταγράφηκαν επίσης στην Κύπρο (50,3%), στην Ελλάδα (48,2%), στην Ιταλία (46,9%), στην Ισπανία (46,2%) και στην Ιρλανδία (41,4%).  Το μερίδιο των υπηκόων που απασχολούνται με υπερπροσόντα ήταν το υψηλότερο στην Ισπανία (34,5%), την Ελλάδα (32,1%), την Κύπρο (29,5%), την Ιρλανδία (26,8%) και την Αυστρία (26,2%).  Το Λουξεμβούργο ανέφερε τα χαμηλότερα ποσοστά με υπερπροσόντα συνολικά το 2021, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα των εργαζομένων, με 4,8% για υπηκόους με υπερπροσόντα, 5,5% για πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ και 8,2% για πολίτες εκτός ΕΕ».

Με απλά λόγια και για να μη χάνουμε χρόνο αναζητώντας λάθος λύσεις, τόσο για το δημογραφικό πρόβλημα της Μεσσηνίας (όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας) όσο και για το brain drain: Στη Μεσσηνία όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν ανειδίκευτες και χαμηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας. Για αυτό οι Μεσσήνιοι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που γνωρίζουν άριστα ξένες γλώσσες και υπολογιστές πάνε σε χώρες που υπάρχουν υψηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας. Εννοείται φυσικά ότι οι ανειδίκευτες και χαμηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας είναι χαμηλά αμειβόμενες και ότι μόνο οι υψηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας αποδίδουν μεγάλα εισοδήματα.

Γιατί δεν υπάρχουν υψηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας στη Μεσσηνία; Η απάντηση βρίσκεται στις επιλογές του παρελθόντος, όταν το κορπορατιστικό σύστημα έθετε εμπόδια σε όποιον επιχειρούσε να εισαγάγει «καινά δαιμόνια» στην παραγωγική διαδικασία. Θα δημιουργηθούν στη Μεσσηνία υψηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας; Η απάντηση είναι προφανής: Υψηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στη Μεσσηνία μόνο αν δοθούν κίνητρα για πολύ μεγάλες επενδύσεις. Θα μπορούσε, παραδείγματος χάριν, να δοθούν κίνητρα για την ίδρυση μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, με στόχο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους Έλληνες γιατρούς που εργάζονται στο εξωτερικό. Επειδή όμως θα αντιδρούσαν δεξιοί και αριστεροί κρατιστές, που επικοινωνούν μέσω Skype με τα εργαζόμενα στο εξωτερικό παιδιά τους, οι πολιτικοί δεν ρισκάρουν την επανεκλογή τους και έτσι συνεχίζεται το σπιράλ της παρακμής μέχρι την πλήρη κατάρρευση.

lathanasis@gmail.com

 Θανάσης Λαγός

 Σ.Σ. Στην έντυπη έκδοση ο τίτλος  είναι «Θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης»