Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 11:01

Κίνδυνος διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Κίνδυνος διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) Γιώργος Χόντζογλου δήλωσε στην naftemporiki.gr για τους αλλοδαπούς που εγκαταλείπουν την Ελλάδα επιλέγοντας να εργαστούν στους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Κροατίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας:

«Πώς να μείνουν στην Ελλάδα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι; Στην Ισπανία δουλεύουν για βασικό μισθό στα ξενοδοχεία 1.600 ευρώ, πενθήμερο, οκτάωρο, το οποίο και τηρείται αυστηρά. Εδώ θα πάρουν 900 ευρώ, για 14 ώρες τη μέρα, 30 μέρες τον μήνα. Αν δεν επεκταθεί η συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο σύνολο του κλάδου, τότε οι κενές θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κι άλλο».

Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ δεν περιγράφει μόνο την αιτία φυγής των αλλοδαπών εργαζομένων από τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά την αδυναμία όλων των ελληνικών επιχειρήσεων να προσφέρουν ανταγωνιστικούς μισθούς. Οι ελληνικές επιχειρήσεις για πολλούς και διάφορους λόγους, που έχουν αναλυθεί επαρκώς, προτιμούν να παραμείνουν μικρές και έτσι δεν μπορούν να προσφέρουν μισθούς που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες. Το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων το στηρίζει απόλυτα το ελληνικό κράτος, αφενός παρέχοντάς τους μεγάλες ενισχύσεις και αφετέρου διατηρώντας τον κατώτατο μισθό σε ύψος που επιτρέπει στις θνησιγενείς επιχειρήσεις να επιβιώνουν υποθηκεύοντας το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζουμε ότι μεγαλύτερο ακαθάριστο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα (831 ευρώ) έχουν το Λουξεμβούργο (2.387 ευρώ), η Γερμανία (2.080 ευρώ), το Βέλγιο (1.954 ευρώ), η Ολλανδία (1.934 ευρώ), η Ιρλανδία (1.909 ευρώ), η Γαλλία (1.709 ευρώ), η Ισπανία (1.260 ευρώ), η Σλοβενία (1.203 ευρώ), η Πορτογαλία (886), η Κύπρος (885 ευρώ), η Λιθουανία (840 ευρώ) και η Μάλτα (835 ευρώ), ενώ δεν έχουν θεσπισμένο κατώτατο μισθό η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ιταλία, τις οποίες ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να ανταγωνιστεί η ελληνική οικονομία. Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζοντας την ίδια πολιτική που οδήγησε στη μεγάλη φυγή των ημεδαπών και των αλλοδαπών εργαζομένων αναμένεται να ανακοινώσει μια ακόμα ασθενική αύξηση του κατώτατου μισθού. Για να ανακοπεί όμως το ρεύμα της μεγάλης φυγής απαιτείται μία γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 1.200 ευρώ (ακαθάριστα) και σύνδεσή του με αύξηση 100 ευρώ ανά τετραετία προϋπηρεσίας. Διαφορετικά θα συνεχιστεί η μεγάλη φυγή των εργαζομένων, με συνέπεια τη σταδιακή κατάρρευση της παραγωγικής διαδικασίας.

Βεβαίως πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν γιατί επιβιώνουν δίνοντας πενταροδεκάρες στους επισήμως ημιαπασχολούμενους και ανεπισήμως υπεραπασχολούμενους εργαζόμενους. Δεν θα πάθει όμως τίποτα η ελληνική οικονομία αν απολυθούν εργαζόμενοι από ταβέρνες με 20 τραπέζια και ανοίξουν νέες οικογενειακές επιχειρήσεις με 5 τραπέζια η καθεμία.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 11:42

NEWSLETTER