Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 13:59

Οικονομικές αυταπάτες για το δημογραφικό πρόβλημα

Γράφτηκε από τον

Οικονομικές αυταπάτες για το δημογραφικό πρόβλημα

 Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κεντρική προεκλογική ομιλία του στην Καλαμάτα είπε για το δημογραφικό πρόβλημα:

«Κάθε δεκαετία ο πληθυσμός μας μειώνεται. Τα νέα ζευγάρια, κι όχι μόνο, δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια με παιδιά. Διστάζουν. Φοβούνται. Απαιτούνται δραστικές λύσεις.  Είναι αδύνατον, για παράδειγμα, να παραμείνει όπως είναι το θέμα της στέγης. Απαιτείται ευρηματική και γενναία παρέμβαση της Πολιτείας. Είμαστε στις 10 χώρες με τη χειρότερη φορολογία σε οικογένειες με δύο παιδιά στον κόσμο. Φορολογούμε με 34%. Οφείλουμε να δούμε το πώς κάποιες χώρες της Ευρώπης δίνουν υψηλά και άτοκα δάνεια. Να δώσουμε εκτάσεις δωρεάν και δίχως φορολόγηση των οικογενειών. Υπάρχουν πολλές λύσεις. Και πάντως, δεν είναι λύση του δημογραφικού μας προβλήματος η εύκολη χορήγηση της ιθαγένειας στους λαθρομετανάστες. Αυτό δεν είναι σοβαρή πολιτική σοβαρής χώρας».  

Προφανώς ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ότι το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί με επιδόματα και ενισχύσεις, ενώ μέχρι τώρα η ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών προφανέστατα δεν έχει αποδώσει καρπούς. Να επαναλάβουμε λοιπόν με αναθεωρημένα στοιχεία όσα γράψαμε πέρυσι το Νοέμβριο για τις αυταπάτες αναφορικά με το δημογραφικό πρόβλημα. Το δημογραφικό πρόβλημα οξύνθηκε και στην Ελλάδα, όπως σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, γιατί σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη, οι γεννήσεις μειώνονται όταν βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο μέσος όρος γεννήσεων ανά γυναίκα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι 4,6 παιδιά, στις χώρες μεσαίου εισοδήματος 2,1 παιδιά και στις χώρες υψηλού εισοδήματος 1,5 παιδιά. Σύμφωνα με την ίδια, ακόμα και στη γειτονική Τουρκία ο αριθμός γεννήσεων ανά γυναίκα μειώθηκε από 6,3 παιδιά το 1960 σε 1,8 παιδιά το 2021.

Στον αντίποδα, μόνο η υπανάπτυκτη Αφρική εξακολουθεί να έχει μεγάλη γονιμότητα, με πρωταθλήτρια τη Νιγηρία όπου καταγράφονται 6,8 γεννήσεις ανά γυναίκα (από 7,53 το 1960). Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης το 2021 είναι 1,39 (από 2,23 το 1960).  Πιο κάτω βρίσκεται η καθολική Ιταλία με 1,25 γεννήσεις ανά γυναίκα (από 2,4 το 1960) και ουραγός η Νότια Κορέα με 0,8 γεννήσεις ανά γυναίκα (από 5,4 το 1960). Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 2,7 γεννήσεις ανά γυναίκα (από 4,6 το 1960), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» είναι 1,5 γεννήσεις ανά γυναίκα (από 2,6 το 1960).  Για το φόβο των μεταναστών θα γράψουμε σε προσεχές άρθρο.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 14:02