Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 19:52

Κροκοδείλια δάκρυα για Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Κροκοδείλια δάκρυα για Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα

Η όψιμη κινητοποίηση της τοπικής πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας για την αεροπορική γραμμή προφανώς θα ήταν αχρείαστη αν τις δυο προηγούμενες δεκαετίες είχαν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την καθιέρωση του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου» ως πύλη εισόδου της Πελοποννήσου.

Η ηγεσία όμως της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου δεν διεκδίκησε δυναμικά ούτε την υλοποίηση του μάστερ που εκπονήθηκε το 2002 για την αναβάθμιση του Αεροδρομίου Καλαμάτας, ούτε φυσικά ζήτησε να παραχωρηθεί στην Fraport μαζί με τα άλλα αεροδρόμια για να αναβαθμιστεί από τον ιδιωτικό τομέα. Στην πραγματικότητα ούτε η Μεσσηνία , ούτε η Πελοπόννησος πίστεψαν τις δυνατότητες του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλος» καθώς θεωρούσαν πανάκεια την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Α7 που θα συνέδεε την Περιφέρεια με την Αττική.

Ουσιαστικά η «εξωστρέφεια» της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου ήταν μια εσωστρεφής ματιά στην Περιφέρεια, των Μεσσήνιων και των Πελοποννησίων που αναζητούσαν γρηγορότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στον τόπο καταγωγής τους. Εσωστρεφής είναι και η προοπτική μεγαλύτερης επιδότησης της γραμμής Καλαμάτα – Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετηθούν μόνο οι ανάγκες των Μεσσήνιων που θέλουν να ταξιδέψουν στη Βόρεια Ελλάδα.

Ανοίγοντας παρένθεση αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η «Ολυμπιακή» (σωστά) έκλεισε για να μην πληρώνει ο φορολογούμενος τις επιδοτήσεις της εταιρείας. Τώρα οι ίδιοι που ζητούσαν (σωστά) το κλείσιμο της «Ολυμπιακής», ζητούν μεγαλύτερη επιδότηση για τη αεροπορική γραμμή Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα. Προφανώς δεν αντιφάσκουν. Μικροπολιτική κάνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων επιχειρώντας ταυτόχρονα να κρύψουν τις ευθύνες για τον τριτοκοσμικό Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλος» που δεν έγινε πύλη της Πελοποννήσου.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν η κυβέρνηση θα «προικίσει» τα τοπικά συστήματα σπαταλώντας χρήματα των φορολογούμενων για να επιδοτήσει τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα προκειμένου να εξυπηρετούνται μόνο οι Μεσσήνιοι. Είμαι βέβαιος όμως ότι ακόμα οι Λάκωνες θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν στην Βόρεια Ελλάδα μέσω του «Ελευθέριος Βενιζέλος» επειδή υπάρχει τακτική συγκοινωνία Αθήνα – Σπάρτη ενώ δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία Καλαμάτα – Σπάρτη. Εξίσου βέβαιος είμαι ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει με επιδοτούμενες εσωτερικές αεροπορικές γραμμές αλλά με αναβάθμιση του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλος» και προσέλκυση διεθνών πτήσεων για τον ταξιδιωτικό προορισμό της Πελοποννήσου. Τα κροκοδείλια δάκρυα για τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα δεν μπορούν όμως να κρύψουν τις ευθύνες της τοπικής πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας για την αδυναμία αναβάθμισης του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλος».

 Η διαρκής εξαπάτηση των ψηφοφόρων από κροκοδείλια δάκρια, προφανώς είναι άλλο θέμα για προσεχές άρθρο.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός