Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 11:50

Γάιδαρος με σέλα και όλοι οι Καλαματιανοί με Tesla

Γράφτηκε από τον

Γάιδαρος με σέλα και όλοι οι Καλαματιανοί με Tesla

 Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας: «Το Κλιματικό Συμβόλαιο θα είναι ένα ζωντανό κείμενο που θα αξιολογείται ετήσια και θα ανατροφοδοτείται από το αποτέλεσμα που θα παράγει.

Με τις παρεμβάσεις προκύπτει μείωση εκπομπών το 2030 κατά 94,23%, που οφείλεται στην απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα κατά 96% και στη μείωση της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 77%, ενώ η διείσδυση των ΑΠΕ στο τοπικό ενεργειακό μείγμα είναι 67%. Ο προϋπολογισμός των δράσεων είναι 2,04 δισ. και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. από ευρωπαϊκούς, εθνικούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς πόρους».

Για λόγους οικονομίας της συζήτησης υποθέτουμε ότι οι στόχοι μείωσης της εισαγόμενης ενέργειας και της διείσδυσης των ΑΠΕ στο τοπικό ενεργειακό μείγμα θα επιτευχθούν κυρίως με μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, γιατί κρατικό χρήμα δεν υπάρχει. Δύο ερωτήσεις μόνο: α) Πού θα βρεθούν τα χρήματα για να αγοραστούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, ταξί, λεωφορεία και φορτηγά σε μια οικονομία με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο 44,3% του μέσου ευρωπαϊκού των 27 κρατών-μελών; β) Για να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα κατά 96%, θα απαγορευτεί σταδιακά μέχρι το 2030 στην Καλαμάτα η κυκλοφορία των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από την υπόλοιπη Μεσσηνία και την Ελλάδα;

Εξυπακούεται ότι οι ερωτήσεις είναι ρητορικές και δεν περιμένουμε απαντήσεις ούτε από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών ούτε από το Βερολίνο, που για μια ακόμα φορά ακολουθεί λάθος ενεργειακή πολιτική θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη, το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο της Ευρώπης. Προσωπικά, αν και διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως με τις περισσότερες απόψεις του, συμφωνώ απολύτως με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ενεργειακή πολιτική, ο οποίος στην προεκλογική ομιλία του στην Καλαμάτα είχε δηλώσει: «Το έχω πει 100 φορές ότι η Ευρώπη, και κυρίως η Γερμανία, τα προηγούμενα χρόνια έλαβε αποφάσεις που μας έκαναν όμηρο της Ρωσίας. Κι ότι αγνοήθηκε και η ελληνική πρωτοβουλία, όταν την περίοδο της κυβέρνησής μου πίεζα να καταστεί η περιοχή μας ο βασικός τροφοδότης φυσικού αερίου της Ευρώπης. Με τη συνεργασία και συμμετοχή του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου μας. Αλλά τότε η Ευρώπη έπαιζε με τα λάθος συμφέροντα. Γιατί δίχως φθηνή ενέργεια δεν υπάρχει ανάπτυξη. Και δίχως ανάπτυξη δεν θα υπάρχει η δυτική οικονομία όπως την ξέρουμε. Η πατρίδα μας διαθέτει όλες τις πηγές ενέργειας. Και ήλιο και άνεμο και κοιτάσματα και ορυκτό πλούτο. Απαιτείται γι’ αυτό και σχεδιασμός και στρατηγική νέων συσχετισμών στην Ευρώπη».

Δεν έπαιζε όμως και δεν παίζει μονάχα η Ευρώπη με λάθος συμφέροντα. Με λάθος συμφέροντα παίζουν όλοι όσοι σχεδιάζουν μετακινήσεις με… Tesla για δημότες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο 44,3% του μέσου ευρωπαϊκού! Μια ορθολογική κοινωνία με τόσο χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα διεκδικούσε να χρησιμοποιήσει φθηνή ενέργεια, δηλαδή ορυκτά καύσιμα, μέχρι το 2050 για να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε μια οικονομία με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο 44,3% του μέσου ευρωπαϊκού και με έλλειμμα ξενοδοχειακών κλινών για την ανάπτυξη του τουρισμού, η απότομη στροφή στη μονοκαλλιέργεια των πράσινων επενδύσεων εμπεριέχει πολύ μεγάλο ρίσκο για το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των δημοτών.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 11:46