Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 12:47

Η Μεσσηνία χάνει και τα… αεροπλάνα

Γράφτηκε από τον

Η Μεσσηνία χάνει και τα… αεροπλάνα

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μη θέλει να είναι νέος, όμορφος, υγιής και πλούσιος. Ούτε Μεσσήνιος που να μη θέλει στη Μεσσηνία καλοπληρωμένες θέσεις σε τομείς υψηλής ειδίκευσης.

Μέχρι όμως να πείσουν οι τοπικοί άρχοντες τον Μπιλ Γκέιτς και τον Ιλον Μασκ να επενδύσουν στη Μεσσηνία, καλό είναι να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού στον τουρισμό, αφού έτσι και αλλιώς έχει αποδειχθεί ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορούμε να το πουλάμε μόνο χύμα σε Ιταλούς εμπόρους.

Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να επισημάνουμε ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση της μεσσηνιακής οικονομίας θα ξεκινήσει τη μέρα που θα σταματήσουν να έρχονται στα λιοτρίβια Ιταλοί έμποροι. Κλείνουμε την παρένθεση και επιστρέφουμε στον τουρισμό, τον οποίο μισεί όσο τίποτε άλλο στον κόσμο η μεσσηνιακή αριστοκρατία, που έλκει την καταγωγή της από τους κτηνοτρόφους ανεβοκατεβάτες και πιθανά μισεί τα ταξίδια, επειδή της θυμίζουν τις νομαδικές μετακινήσεις μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Κάποια στιγμή όμως οι Μεσσήνιοι πρέπει να ξεπεράσουν τα ψυχικά τραύματα του παρελθόντος και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην παραγωγή πλούτου αξιοποιώντας τους εξαιρετικούς φυσικούς πόρους και το κλίμα της περιοχής. Αν μάλιστα ο νομός καταφέρει να προσθέσει και την αξία των αγροτικών προϊόντων στις τουριστικές υπηρεσίες θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για να ξεφύγει από τη μιζέρια και να κόψει τον ομφάλιο λώρο που τον συνδέει με το ταμείο της κεντρικής κυβέρνησης. Ειλικρινά όμως δεν ξέρω αν οι Μεσσήνιοι εστιάτορες και ταβερνιάρηδες θέλουν να βάλουν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στα πιάτα των πελατών τους. Για να μην χαλάσουμε λοιπόν τις καρδιές μας, προσπερνάμε προσωρινά το θέμα της αξιοποίησης του αγροτοδιατροφικού πλούτου και θα επανέλθουμε με άλλο άρθρο για να επισημάνουμε μεταξύ άλλων την αδυναμία του Δήμου Καλαμάτας να αναδείξει την Κεντρική Αγορά σε εμπορικό κέντρο της Πελοποννήσου.

Σήμερα θα ασχοληθούμε μόνο με τη φετινή μείωση των αφίξεων των επιβατών διεθνών πτήσεων στον Αερολιμένα Καλαμάτας κατά 15,25%, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα είχαμε διψήφιο ποσοστό αύξησης. Προφανώς για τη μείωση των πτήσεων που οδήγησε σε μείωση των αφίξεων δεν ευθύνεται μόνο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, που έτσι και αλλιώς δεν πιστεύει στην τουριστική ανάπτυξη και για αυτό δεν υποσχέθηκε ποτέ αύξηση των ταξιδιωτικών εσόδων. Για τη μείωση των πτήσεων ευθύνονται λοιπόν όλοι ανεξαιρέτως οι αιρετοί, με πρώτο και καλύτερο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που ενώ ασχολείται με τους γάμους των ομοφυλοφίλων δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την ευημερία των Μεσσήνιων. Εξίσου όμως με τους πολιτικούς ευθύνονται και οι κοινωνικοί εταίροι, που έχουν μονίμως το βλέμμα στραμμένο στο κρατικό ταμείο αντί να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν ακόμα και κάτω από το τραπέζι τις αεροπορικές εταιρείες για να αυξήσουν τις συνδέσεις με την Καλαμάτα. Η ενίσχυση της ΤΕΜΕΣ για την επανασύνδεση της Καλαμάτας με τη Θεσσαλονίκη δείχνει τον… αεροδιάδρομο σε όσους θέλουν να αυξήσουν τον πλούτο της Μεσσηνίας. Παραφράζοντας τον Τζον Κένεντι λέμε λοιπόν στους ξενοδόχους, στους εστιάτορες και στους εμπόρους της Μεσσηνίας: «Μη ρωτάς τι έκανε η Περιφέρεια για τις πτήσεις, ρώτα τον πρόεδρο της ένωσης και του συλλόγου σου πόσα χρήματα επένδυσε για να έρθουν επιπλέον αεροπλάνα στην Καλαμάτα».

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός