Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 16:43

Αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή...

Ανεξάρτητα από αυτά που υποστηρίζουν, οι περισσότεροι ψηφοφόροι αλλά και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό ότι δεν θέλουν ν' αλλάξει τίποτα - κι ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επιστρέψει η χώρα στις παλιές καλές ημέρες των δανεικών και της υπερκατανάλωσης. Με απλά λόγια: Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας θέλει να σταματήσει ο χρόνος στη δεκαετία του 2000, ώστε να διατηρηθεί η κατεστημένη τάξη πραγμάτων.

Στον αντίποδα όμως η… Γη συνεχίζει να γυρίζει και η τεχνολογία παραγωγής να εξελίσσεται, δημιουργώντας νέα δεδομένα που αλλάζουν τόσο τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας όσο και την κατανομή του πλούτου. Την ίδια ώρα λοιπόν που στο μικρό μας χωριό ετοιμαζόμαστε να ψηφίσουμε επιστροφή στο... παρελθόν, διαβάζουμε για μία από τις εξελίξεις που αφορά τους τρισδιάστατους εκτυπωτές: «Κινεζική εταιρεία χτίζει ή μάλλον εκτυπώνει τις πρώτες τρισδιάστατες βίλες σε χρόνο ρεκόρ (φωτογραφία), και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό. Εκτυπώνει 10 σπίτια σε 24 ώρες!
Τα σπίτια κατασκευάζονται με χρήση ενός 3D εκτυπωτή ύψους 6,5 μέτρων, πλάτους 10 μέτρων και μήκους 152 μέτρων, σύμφωνα με τους υπεύθυνους. Το "μελάνι" που χρησιμοποιούν είναι ένα μείγμα από ανακυκλωμένα κατασκευαστικά απόβλητα, γυαλί, μέταλλο και τσιμέντο, το οποίο πετάγεται σε μορφή σπρέι στον τοίχο, ένα στρώμα κάθε φορά, έως ότου δημιουργηθεί ένα παχύ στρώμα τοίχου Ο Μα Γι Χε, διευθύνων σύμβουλος της WinSun, εξήγησε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος δημιουργεί μεγάλο ποσοστό  εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά με τη χρήση 3D εκτυπωτών, τα κατασκευαστικά απόβλητα μπορούν να ανακυκλωθούν.
Η διαδικασία εκτύπωσης ενός κτηρίου είναι ακριβή, αλλά με κόστος κατασκευής 100.000 λιρών Αγγλίας, είναι φθηνότερο από το κόστος ενός μέσου σπιτιού, αναφέρει η DailyMail».
Στην Ελλάδα βεβαίως συζητάμε ακόμα για το αν θα απελευθερωθεί το επάγγελμα του κατασκευαστή και ποιας τάξης πτυχίο (ή κάπως έτσι) πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ρίξει δυο φτυαριές γαρμπίλι σε αγροτικό δρόμο. Στην Ελλάδα επίσης, όποιος μιλά για τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλει η εξέλιξη της τεχνολογίας καταγγέλλεται ως... νεοφιλελεύθερος, γιατί όσοι διάβασαν τον Μαρξ σε κόμικς για αρχάριους, μάλλον πήδησαν τη σελίδα που έγραφε ότι κάθε φορά που αλλάζει η οικονομική βάση αλλάζει και το εποικοδόμημα.
Αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή...

Θανάσης Λαγός
e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 14:11

NEWSLETTER