Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 17:19

Ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει τα σπασμένα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει τα σπασμένα

Ο γδούπος από την επική πτώση 16,23% που σημείωσε χθες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών πολύ δύσκολα θα ταράξει την ησυχία του Αυγούστου, καθώς οι περισσότεροι Ελληνες φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να ξοδέψουν ανέμελα τα τελευταία τους χρήματα πριν έρθουν το Σεπτέμβριο τα εκκαθαριστικά της Εφορίας.

Ετσι λοιπόν όσοι πρόλαβαν και σήκωσαν τα χρήματά τους πριν τα capital controls τα ξοδεύουν όπως τον παλιό καλό καιρό, κυρίως γιατί δεν βλέπουν στον ορίζοντα καμία ασφαλή επένδυση. Ουσιαστικά, η απαξίωση της αποταμίευσης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατανάλωση και του τελευταίου αποθέματος... πριν έρθει το φθινόπωρο. Κάπως έτσι κι οι “προνομιούχοι” θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα που βιώνουν εδώ και πολύ καιρό όσοι δεν έχουν τίποτα στην άκρη, και αναγκάζονται να ζήσουν με επιδόματα και κάρτες αλληλεγγύης όταν χάσουν τη δουλειά τους. 

Την κατάσταση αυτή προφανώς την αγνοούν όσοι βιάστηκαν να ανοίξουν το Χρηματιστήριο για να αποδείξουν ότι... δεν πάθαμε και τίποτα από την εξάμηνη διαπραγμάτευση. Δυστυχώς για εμάς τους κοινούς θνητούς, όμως, η αγορά όχι μόνο δεν χορεύει με νταούλια, αλλά συνήθως προεξοφλεί τις ζημιές πριν καταγραφούν στους ισολογισμούς. Το χειρότερο λοιπόν είναι ότι χθες δόθηκε η ευκαιρία στους ξένους επενδυτές να εκφράσουν με πωλήσεις την απαισιοδοξία τους για το μέλλον της οικονομίας μας. Ετσι, η πληγωμένη ελληνική οικονομία κινδυνεύει εκτός όλων των άλλων να βρεθεί και στη δίνη μιας αυτοεκπληρούμενης απαισιόδοξης προφητείας, η οποία θα ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα. 

Σε κάθε περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας αυτή την περίοδο συγκλονίζεται από τις επιπτώσεις των capital controls - και είναι μόνο θέμα χρόνου να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας εξαιτίας της ζημιάς που έχουν ήδη υποστεί οι επιχειρήσεις. Η ζημιά καθημερινώς μεγαλώνει, αφού οι μαθητευόμενοι μάγοι, παρά το στραπάτσο των διαπραγματεύσεων, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αρκούν τα νταούλια και οι φόροι για να πάρει μπροστά η οικονομική μηχανή. 

Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά; 

Αυτοί που φοβούνται πάντα όταν ακούνε για νταούλια, γιατί πλήρωσαν και τα όργανα των προηγούμενων. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 17:22

NEWSLETTER