Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 17:02

Καχυποψία στους δρόμους της ανομίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Οι πολιτικές παρεμβάσεις για το θέμα του διπλού θανατηφόρου δυστυχήματος στην Ασίνη της Κορώνης φέρνουν στο φως για μια ακόμα φορά τον χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης που απολαμβάνουν οι θεσμοί στην Ελλάδα.

Δικαίως ή αδίκως, οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν μεταξύ άλλων ότι η Αστυνομία, η Δικαιοσύνη, ο Τύπος, έχουν πολλούς λόγους να μην υπηρετούν την αλήθεια. Για να λέμε όμως όλη την αλήθεια, εξαιτίας της απαξίωσης των θεσμών υπάρχουν και πολλοί αστυνομικοί, δικαστές ή δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν πολλούς λόγους για να μην υπηρετούν την αλήθεια - αφού γνωρίζουν ότι στη χώρα μας ο δρόμος της Αρετής οδηγεί συνήθως σε... αδιέξοδο.

Από εκεί και πέρα είναι πάντα θέμα χρόνου να παρέμβουν και τα κόμματα -που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι ο πιο απαξιωμένος θεσμός- ώστε να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της καχυποψίας, ο οποίος θα τροφοδοτήσει με σενάρια και επιχειρήματα τον δεύτερο κύκλο, της συνωμοσιολογικής προσέγγισης των γεγονότων. Ειδικά αν οι εμπλεκόμενοι είναι πλούσιοι ή διάσημοι, οι κύκλοι της καχυποψίας και της συνωμοσιολογίας ξεπερνούν εύκολα τα τοπικά σύνορα και μπορούν να λάβουν ακόμα και διεθνείς διαστάσεις μέσω του Διαδικτύου. 

Στο συγκεκριμένο θανατηφόρο δυστύχημα, και μόνο η εμπλοκή του τζιπ της οικογένειας Καλτσίδη αρκούσε για να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας, αφού οι μετακινήσεις των “black SUV” είχαν προκαλέσει ήδη πολλά σχόλια πριν συμβεί το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή δυο ανθρώπων. Στους ίδιους δρόμους κινούνται πάρα πολλά αυτοκίνητα πάνω από τα επιτρεπτά όρια ταχύτητας, όμως κανένας δεν τους δίνει ιδιαίτερη σημασία, αφού η κυκλοφοριακή ανομία κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια στην ελληνική επικράτεια και δεν αποτελεί είδηση για τον Τύπο. Με απλά λόγια: Στους ελληνικούς δρόμους όλα επιτρέπονται κι όλα απαγορεύονται, αλλά η κοινή γνώμη εστιάζει στα δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονται πλούσιοι και διάσημοι. 

Επειδή όμως οι ανθρώπινες ζωές δεν μετριούνται με χρήματα, καλό θα είναι όλοι οι θεσμοί να προσπαθήσουν να ρίξουν άπλετο φως στο δυστύχημα της Ασίνης, ώστε να περιοριστούν οι κύκλοι της καχυποψίας και της συνωμοσιολογίας. Για να συμβεί πάντως αυτό, θα πρέπει και οι αυτόπτες μάρτυρες του δυστυχήματος (αν υπάρχουν) να μιλήσουν επωνύμως και να περιγράψουν στην Αστυνομία τα γεγονότα. 

Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχιστεί η συνωμοσιολογία που καταρρακώνει την αξιοπιστία των θεσμών, βυθίζοντας στην ανυποληψία ακόμα κι αυτούς που προσπαθούν να υπηρετήσουν την αλήθεια γνωρίζοντας ότι συνήθως οδηγούνται σε αδιέξοδο. 

Υ.Γ. Προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια πιστεύω πως η αστυνόμευση όλων των ελληνικών δρόμων είναι επιεικώς ελλιπέστατη - κι ότι η προσπάθεια δημιουργίας ενός σύγχρονου κράτους ξεκινάει από την Τροχαία. Προφανώς όμως, οι πολιτικοί έχουν άλλη άποψη. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 17:01