Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 17:15

Η χαμένη ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η χαμένη ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας

Δεν ξέρω αν η Νέα Δημοκρατία παραμείνει ενιαίο κόμμα μετά τις εσωκομματικές εκλογές αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να κερδίσει ποτέ τις εκλογές αν αφήσει το ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει μονοπωλιακά τις φιλελεύθερες κοινωνικές απόψεις των Ελλήνων πολιτών και ειδικά των νέων.

Σε κάθε περίπτωση το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας είναι κάτι παραπάνω από αβέβαιο όταν οι βουλευτές και τα στελέχη της κρύβονται για να μην εκφράσουν άποψη αναφορικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι νεοδημοκράτες δεν έχουν πάρει χαμπάρι τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία και εξακολουθούν να συμπεριφέρονται όπως στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν το ΠΑΣΟΚ καταργούσε την ποινικοποίηση της μοιχείας και πολλοί “γαλάζιοι” έσκιζαν τα ιμάτιά τους για το νόμο που απειλούσε να διαλύσει την οικογένεια. 

Οπως τότε έτσι και τώρα η Νέα Δημοκρατία για να μην χάσει το… ακροδεξιό σκέλος της εναντιώνεται σε κάθε φιλελεύθερη ή ριζοσπαστική πρόταση και στη συνέχεια αναρωτιέται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σαρώνει στην ηλικιακή ομάδα από 18 έως 24 ετών και φυσικά γιατί έχασε στις τελευταίες εκλογές με τόσο μεγάλη διαφορά. Βεβαίως σε σχέση με τη δεκαετία του 1980 υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Το ακροδεξιό σκέλος έχει αποσχιστεί ήδη και έχει σχηματίσει τη Χρυσή Αυγή. Θα πρέπει λοιπόν η Νέα Δημοκρατία να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να εναντιώνεται σε κάθε φιλελεύθερη ή ριζοσπαστική πρόταση με στόχο να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ή αν θα συζητήσει επιτέλους ανοιχτά το διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας με στόχο την ηγεμονία της στη μεσαία τάξη. Οσο προσπαθεί να ισορροπήσει πατώντας σε δυο βάρκες, το μόνο που θα καταφέρει είναι να χάνει τις εκλογές από το ΣΥΡΙΖΑ και να ενισχύει εκλογικά το ακροδεξιό σκέλος της Χρυσής Αυγής. Βεβαίως είναι ανοιχτό και το θέμα της… διάσπασης ώστε οι γαλάζιες συνιστώσες να εκφράσουν επιτέλους ελεύθερα είτε τις άκρως συντηρητικές υπερπατριωτικές θέσεις είτε τις απόψεις ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού αστικού κόμματος. Ομως όλα αυτά θα συζητηθούν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Μάλλον δεν θα συζητήσουν. Ο νέος πρόεδρος θα χαράξει τη γραμμή και οι υπόλοιποι θα αποφασίσουν αν θα τον ακολουθήσουν ή αν θα ζητήσουν… απλή αναλογική και χαμηλότερο όριο για την ένταξη ενός κόμματος στη Βουλή ώστε να μην την πατήσουν όπως η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 15:21

NEWSLETTER