Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 17:09

"Οχι σε όλα" εκτός από τα… δανεικά 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
"Οχι σε όλα" εκτός από τα… δανεικά 

Οι χθεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις στην Καλαμάτα μόνο ως υποτονικές μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού ακόμα και οι απεργοί προτίμησαν να πάνε να μαζέψουν ελιές παρά να διαδηλώσουν για μια ακόμα φορά στους δρόμους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η μικρή συμμετοχή θα πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και όλους αυτούς που πίστεψαν ότι ο αντιμνημονιακός αγώνας θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Δυστυχώς τα συνδικάτα στήριξαν άκριτα τις πολιτικές της εκάστοτε αντιπολίτευσης που έλεγε “όχι σε όλα” αντί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των εργαζόμενων. Οποιος προέβλεπε το αδιέξοδο του αντιμνημονιακού αγώνα χαρακτηριζόταν αμέσως “γερμανοτσολιάς” ή “εθελόδουλος” και έμπαινε στο περιθώριο για να μην εμποδίζει την πολιτική καριέρα όσων επένδυσαν στο “όχι σε όλα”. 

Βεβαίως δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που το συνδικαλιστικό κίνημα λέει “όχι σε όλα”, ούτε η πρώτη φορά που κάποιοι έχτισαν την πολιτική τους καριέρα με συνθήματα που οδηγούν σε αδιέξοδο. Αντιθέτως τις τελευταίες δεκαετίες οι μεγαλοσυνδικαλιστές συνήθιζαν να λένε “όχι σε όλα” με στόχο να γίνουν υπουργοί ώστε στο μέλλον και αυτοί να ικανοποιούν όλα τα αιτήματα των εργαζόμενων με… δανεικά. Αν προτιμάτε με διαφορετικά λόγια: Οι αγώνες δικαιώνονταν με… δανεικά που οι μεγαλοσυνδικαλιστές πίστευαν ότι είναι και αγύριστα. Γι' αυτό όταν ξέσπασε η κρίση αντί να αντιληφθούν το αδιέξοδο της πολιτικής, συνέχισαν να λένε “όχι σε όλα” εκτός από τα δανεικά. 

Και τώρα τι γίνεται; Οι εργαζόμενοι πρέπει να ζήσουν για πάντα με μειωμένες αποδοχές; Πρέπει να σταματήσουν να αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες εργασίας; Πρέπει να πάψουν να διεκδικούν περισσότερους παιδικούς σταθμούς; Πρέπει να παραιτηθούν από το δικαίωμα της απόλαυσης υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, παιδείας, ασφάλειας κ.λπ.; 

Οχι φυσικά. Οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν ευρωπαϊκές υπηρεσίες και παροχές σαν αυτές που απολαμβάνουν οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Βρετανοί και οι Δανοί. Για να πετύχουν το στόχο τους θα πρέπει να συγκρουστούν με τους λαϊκιστές πολιτικούς και συνδικαλιστές που λένε “όχι σε όλα” για να συνεχίσουν να κυβερνούν με δανεικά. Πρέπει να συγκρουστούν με όλους τους ανάξιους και τους ανίκανους που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία βάζοντας τους Ελληνες να δουλέψουν περισσότερες ώρες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Πρέπει όμως πρώτα από όλα να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά και να ζητήσουν εξηγήσεις από όλους αυτούς που τους οδήγησαν σε αδιέξοδο λέγοντας “όχι σε όλα”. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 17:10

NEWSLETTER