Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 20:01

Δημοτικές μπίζνες αντί για ιδιωτικές επενδύσεις 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Δημοτικές μπίζνες αντί για ιδιωτικές επενδύσεις 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας παρέπεμψε, χθες για ακόμα μια φορά, στις καλένδες την πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου συνδέοντας το θέμα των κυκλοφοριακών αλλαγών με τη διάνοιξη των παράλληλων και των κάθετων δρόμων της παραλιακής λεωφόρου.

Ουσιαστικά η διάνοιξη των δρόμων δεν θα γίνει μέχρι το τέλος της θητείας της δημοτικής αρχής το 2019, αφενός γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για απαλλοτριώσεις και αφετέρου γιατί ο κ. Νίκας φρόντισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που ψήφισε ο ίδιος ώστε να μην μπορούν να ανοίξουν οι δρόμοι με εισφορά σε γη. 

Ετσι κι αλλιώς η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου δεν ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής τα 10 πρώτα χρόνια της θητείας του κ. Νίκα. Οταν μια δημοτική αρχή δαπανά πέντε εκατομμύρια ευρώ για νέο Δημαρχείο και δίνει ψίχουλα για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, είναι προφανές ότι έχει άλλες προτεραιότητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει προτεραιότητα να αποκτήσει ένα ακόμα κτήριο (το παλιό Νοσοκομείο), ενώ δεν μπορεί να αξιοποιήσει όσα έχει (Τουριστικό Ταϋγέτου, κληροδότημα Παναγιώταρου κ.λπ.). Παράλληλα ο δήμαρχος ως φανατικός συλλέκτης κτήριων νοίκιασε και τα ακίνητα του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας επιβαρύνοντας με 30.000 ευρώ το χρόνο την τσέπη των δημοτών. Τώρα ζητάει και τα παραθαλάσσια οικόπεδα έκτασης 49 στρεμμάτων για να κατασκευάσει δημοτικό ενυδρείο στη Δυτική Παραλία. 

Με απλά λόγια: Η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Καλαμάτας που εκτείνεται από την Μικρή Μαντίνεια έως τον Πάμισο και γι' αυτό δεν κάνει έργα αναβάθμισης στην περιοχή. Στην πραγματικότητα η δημοτική αρχή θέλει να υποκαταστήσει τον ιδιωτικό τομέα παράγοντας άμεσα ή έμμεσα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό από το ΑΕΠ της πόλης. Η οικονομική αυτή αντίληψη δεν κυριαρχεί μόνο στους κόλπους της δημοτικής αρχής Καλαμάτας. Κυριαρχεί στην μετεμφυλιακή Ελλάδα και είναι αυτή που οδήγησε στη χρεοκοπία, καθώς ο δημόσιος τομέας χρειάζεται ολοένα και περισσότερα δανεικά προκειμένου να διατηρήσει τις προβληματικές δομές που δημιουργεί για να αυξήσει την εκλογική του πελατεία. Γι' αυτό και οι δήμαρχοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα δημαρχεία τους και καθόλου για την αναβάθμιση των υποδομών που θα προσελκύσει μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 13:21

NEWSLETTER